Polisen utreder sjuksköterskan Marielles död

Publicerad 2020-04-29

Sjuksköterskan Marielle DeBruhl, 39, dog efter att ha vårdat coronasjuka.

Nu utreder polisen dödsfallet.

– Enligt anmälan fanns det inte tillräcklig skyddsutrustning, säger åklagare Jennie Nordin.

Marielle DeBruhl, 39, arbetade med att vårda covid-19-sjuka på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Hon insjuknade själv i virussjukdomen och dog bara några dagar senare.

Nu har skyddsombud på hennes arbetsplats anmält dödsfallet till polisen. De menar att den skyddsutrustning som används på sjukhuset inte lever upp till de krav som Folkhälsomyndigheten ställer, enligt anmälan.

Kommer hålla förhör

Åklagare Jennie Nordin är förundersökningsledare.

– Jag har gett polisen direktiv att vidta vissa utredningsåtgärder. Bland annat hålla förhör, samt få in ytterligare dokumentation i ärendet, säger hon.

Brottsrubriceringen är arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, ett brott som är vanligare när det gäller dödsfall på byggarbetsplatser, till exempel fallolyckor eller olyckor på industrier, förklarar Nordin.

Polisen ska nu utreda om någon på Marielle DeBruhls arbetsplats kan hållas ansvarig för dödsfallet.

– Det kan vara en arbetsledare, det kan vara ledningen. Det får vi ta reda på, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Marielle DeBruhl blev 39 år.

”Offrade sitt liv för att rädda andra”

Marielle DeBruhl, 39, arbetade på vårdavdelningen för lungmedicin på Karolinska universitetssjukhuset. De senaste veckorna arbetade hon med att vårda covid-19-sjuka patienter.

Hon och flera andra på arbetsplatsen testades för virussjukdomen fredagen den 17 april.

Fyra dagar senare hittades Marielle DeBruhl död i sitt hem.

– Hon gjorde så mycket gott. Hon offrade sitt liv för att rädda andra, har hennes make Chad tidigare sagt till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet, samt Karolinska universitetssjukhuset för en kommentar.

 


PODD Coronaviruset och Förintelsens sista vittnen

De äldre ska skyddas till varje pris från att smittas av coronaviruset, men trots det så har smittan tagit sig in på flera äldreboenden i Sverige. Bland annat på Judiska hemmet i Stockholm, där flera som överlevde Förintelsen bor. De senaste veckorna har det varit 25 judiska begravningar, varav tio hade överlevt Förintelsen. Vad händer om de som överlevde då inte klarar sig nu?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Läs mer om coronapandemin