Veronica Palm vill stoppa gängrekrytering – med fritidsgård

Uppdaterad 2020-01-28 | Publicerad 2020-01-27

Fritidsgården i Rågsved stängdes för att kriminella tog över.

Nu kräver Veronica Palm (S) att den öppnas igen – för att stoppa gängens rekrytering.

– En bra fritidsgård kan ge unga killar som riskerar att dras in i drogförsäljning ett bättre alternativ, säger hon.

Veronica Palm nattvandrade nyligen med Mammor i Rågsved, som sedan fyra år tillbaka arbetar ideellt för att göra sitt område tryggare. ”De är hjältar”.

2015 lämnade Veronica Palm (S) rikspolitiken och sitt dåvarande uppdrag som vice ordförande i socialutskottet.

Sedan dess har hon skrivit en feministisk bok och utreder tandvården för regeringens räkning.

”Det här är roligare”

Men nu är Palm också tillbaka i politiken – på lokalplanet. I september valdes hon till vice ordförande i Stockholms stadsdelsnämnd för Enskede, Årsta och Vantör.

Någon comeback på nationell nivå planerar hon dock inte.

– Det är det finaste man kan få göra, att vara en av de 349 som får bestämma över statens budget. Men just nu tycker jag att det här är roligare, att få vara i människors vardag.

Men erfarenheten från riksdagen är till stor nytta i det nya uppdraget, framhåller hon.

– Jag kan de offentliga systemen och politiken så att jag förstår och kan göra bättre nytta lokalt än jag gjorde innan jag hade den erfarenheten.

Enligt Veronica Palm riskerar många unga i Rågsved att dras in i kriminalitet, därför vill hon se åtgärder som ökad polisnärvaro och att fritidsgården öppnar igen. ”Jag tycker det är att bagatellisera ett riktigt problem att låtsas att det finns en konflikt mellan mer poliser och öppna fritidsgårdar, det behövs både och” säger hon.

Vill stoppa rekryteringen

En av de frågor hon engagerar sig i nu handlar om att ge unga i Rågsved, ett utsatt område i södra Stockholm, en bättre fritid och samtidigt välja bort en kriminell bana.

Fritidsgården i området stängdes i november, eftersom äldre kriminella tagit över och sålde droger i anslutning till verksamheten.

– Det tyckte personalen och ungdomarna var hotfullt, helt rimligt så klart. Och då stängde man fritidsgården, vilket jag tycker var rätt. Man kan inte ha en fritidsgård som är ett tillhåll för kriminella. Men sedan dess har ingenting hänt. Och det är helt orimligt.

Fler poliser och specialkompetens

Nu kräver Veronica Palm att Stockholm stad genomför de åtgärder som krävs för att fritidsgården ska kunna öppna igen, vilket hon kommer lämna in en skrivelse om i nästa vecka.

– En fritidsgård kan inte lösa grov brottslighet, för det behövs stor närvaro av polisen och att de som begår brott lagförs. Men den kan vara viktig för att stoppa rekryteringen till gängen, säger hon.

– I Rågsved ser vi att det är 12-, 13-, 14-åringar som rekryteras till att sälja droger och springa ärenden. Och då är en fritidsgård ett viktigt alternativ för att de ska få något annat att göra.

Palm menar att det behövs fler poliser som ökar tryggheten i området och stör gängen. Men också specialkompetens som tas in för att jobba med problemungdomar, vilket skulle avlasta fritidsgårdspersonalen så den kan jobba med övriga.

Som exempel lyfter hon fram det arbete som gjordes i Östberga, ett annat utsatt förortsområde.

Där kopplades Fryshusets mobila team in för att jobba med unga i kretsen kring de kriminella.

– De isolerade den här gruppen och arbetade aktivt med att få dem tillbaka till skolan till exempel.

”En sluss in i samhället”

Enligt Veronica Palm är en fritidsgård särskilt viktig i ett område som Rågsved, där många växer upp i fattigdom och trångboddhet.

Men hon ser den också som en väg till ökad integration.

– Där kan ungdomar träffa bra vuxna som ser dem och som kan vara en sluss in samhället och det svenska föreningslivet.