Juloro i borgerligheten: ”Nu avgörs om C spräcker Alliansen”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Annie Lööf är öppen för förhandlingar med både Stefan Löfven och Ulf Kristersson de kommande veckorna.

Inom borgerligheten oroas man över C-ledarens signaler.

– Nu avgörs om Centerpartiet kommer spräcka Alliansen på riktigt, säger en källa i ett alliansparti.

När Sverige förbereder sig för jul- och nyårsfirande står det klart att landet fortfarande står utan regering. De kommande veckorna väntar förhandlingar mellan partierna där målet är att en statsminister ska röstas fram den 16 januari 2019, i den tredje statsministeromröstningen.

Inom borgerligheten har det länge funnits farhågor kring att C och L ska inleda ett samarbete med S. Efter att de båda partierna röstat nej till Löfven som statsminister tändes åter hoppet.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns en oro kring Alliansens överlevnad stor inför förhandlingarna.

– Nu måste Annie Lööf bestämma vilken väg Centerpartiet ska gå. Ska hon välja sina borgerliga alliansvänner eller att gå med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Borgerlig politik gör sig bättre med en borgerlig statsminister. Socialdemokraterna kan aldrig erbjuda den enighet som Centern och Liberalerna håller på att rasera, säger en källa i ett alliansparti.

Löfven sträckte återigen ut handen

En uppgiftslämnare säger:

– Nu avgörs om Centerpartiet kommer spräcka Alliansen på riktigt.

I en intervju med DN sträckte Stefan Löfven återigen ut handen till Centerpartiet och Annie Lööf. Han slog fast att han delar partiets uppfattning om att arbetsrätten, som varit en av flera knäckfrågor i tidigare förhandlingarna, måste förändras.

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl / Aftonbladet
Ulf Kristersson (M)

I dag svarade Annie Lööf på det Löfven sagt:

– Jag tycker det är bra att Stefan Löfven ser de problem som finns på svensk arbetsmarknad.

De tidigare förhandlingarna mellan S, MP, C och L landade aldrig i en uppgörelse. Orsaken var att C inte tyckte att S var beredda att göra tillräckliga eftergifter på flera sakområden, samt att man inte varit beredda att hänga av Vänsterpartiet.

Lööf ställde i dag nya krav på Löfven och nämnde bland annat den privata äganderätten och landsbygdspolitiken.

– Han måste ha en politik som är mer mittenorienterad än det vi landade i för några veckor sedan.

Vill att Löfven och Kristersson tar ansvar

C-ledaren meddelade samtidigt att hon tänker gå på de möten Ulf Kristersson och Stefan Löfven bjuder in till.

Tidigare i veckan slog Lööf fast att det fortfarande inte är aktuellt för partiet att medverka till att ge SD inflytande, vilket man menar Ulf Kristersson ”3–2–1”-lösning skulle göra.

Annie Lööf slog i dag fast att huvudansvaret inte kan ligga enbart på hennes parti i det här läget. Det tyngsta ansvaret vilar på Löfvens och Kristerssons axlar, menar hon.

Inom Liberalerna pågår också diskussionen hur man ska agera i regeringsfrågan. Det pågår sedan tidigare en öppen strid mellan de som vill släppa fram M-ledaren och gå i ”konstruktiv opposition” och de som vill göra upp med Löfven.

Enligt vad Aftonbladet erfar analyseras nu talmannens besked både i L:s riksdagsgrupp och partistyrelse. För att partiet ska släppa fram Löfven eller Kristerssons ”3–2–1”-lösning krävs också ett beslut i L:s partiråd.

Något datum för det är ännu inte bestämt.

Publicerad: