Mattias Karlsson om kritiken: ”Annat som ligger bakom”

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
SD:s gruppledare Mattias Karlsson.
SD:s gruppledare Mattias Karlsson.

Riksdagsledamoten Margareta Larsson (SD) riktar skarp kritik mot partiledningen samtidigt som hon lämnar partiet och blir politisk vilde.

Men enligt gruppledaren Mattias Karlsson beror hennes kritik bland annat på hennes hälsotillstånd.

– Det här är härskarteknik på väldigt hög nivå, säger Larsson.

I dag avslöjade Expressen att SD-ledamoten Margareta Larsson, Jimmie Åkessons svärmor, lämnar partiet och blir politisk vilde i riksdagen. Samtidigt riktar hon mycket hård kritik mot flera SD-toppar och deras ledarstil.

Nu kommenterar partiets gruppledare Mattias Karlsson avhoppet i ett pressmeddelande.

– Dagens besked är beklagligt, men kommer inte på något sätt att påverka riksdagsgruppens effektivitet eller förmåga att driva en aktiv oppositionspolitik på alla områden. Margareta har varit sjuk eller sjukskriven under större delen av mandatperioden och har därför inte kunnat utföra något arbete av betydelse för partiets räkning, skriver han.

"Blir problematiskt att kommentera på djupet"

Karlsson skriver fortsatt att "mycket talar för att den egentliga bakgrunden till anklagelserna är Margareta Larssons hälsotillstånd och det faktum att finns personer i Margaretas närhet som befinner sig i en ekonomisk konflikt med partiet".

– Att kommentera saken på djupet blir därför problematiskt ur såväl juridiskt hänseende som ur integritetssynpunkt.

Han vänder sig också emot bilden av att det finns ett utbrett missnöje i SD:s riksdagsgrupp.

– Jag får direkt motsatta signaler och har intrycket av att såväl medlemmar som anställda och politiker här på kansliet på det hela taget är väldigt nöjda med den riktning partiet har valt gällande politik och organisationsutveckling.

"Det är tragiskt"

Han säger också att han "djupt beklagar" att Margareta Larsson "valt att hantera sina problem på det detta sättet".

– Istället för att förnya sin sjukskrivning föredrar hon att fortsätta uppbära fullt arvode och besätta ett av partiets mandat utan någon ambition om att faktiskt utföra något egentligt arbete.

– Det är ur demokratiskt hänseende tragiskt att Sverigedemokraternas väljare nu får en representant mindre som arbetar för de idéer och visioner för ett bättre Sverige som de valt att lägga sin röst på.

Larsson: Härskarteknik på hög nivå

Margareta Larsson säger att Mattias Karlssons svar är ett tecken på en osund kultur inom partiet.

– Det finns alltid en orsak till att man blir sjukskriven. Det blir man oftast i en arbetsmiljö där det råder en sådan arbetsmiljö med en sådan dålig ledning, säger hon till Aftonbladet.

– Man förmedlar helt enkelt en bild av att jag inte är vid mina sinnes fulla bruk. Och det här är härskarteknik på väldigt hög nivå och det biter faktiskt inte på mig. Det blir en bekräftelse på att jag gjorde rätt.

Att SD nu får en representant mindre i riksdagen kommenterar hon:

– Det tycker jag att ledningen kan ta på sitt ansvar i det här fallet. Man måste självrannsaka sig också och inte bara skjuta budbäraren.

Publicerad:

LÄS VIDARE