Socialdemokraternas lyft fortsätter – bottennivå för L

Ny mätning från Aftonbladet/Demoskop

Publicerad 2020-05-08

Socialdemokraternas opinionslyft i coronakrisen fortsätter.

Partiet noteras för en ökning med 2,2 procentenheter och landar på 30,1 procent i Aftonbladet/Demoskop.

– Min tolkning är att det finns ett starkt stöd för Sveriges och regeringens sätt att hantera krisen, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S).

Men för Nyamko Sabunis Liberalerna är det blytungt. Partiet når ny bottennivå.

Från uträknat till landets tydligt största parti. Med coronakrisen har förtroendet för statsminister Stefan Löfven och stödet för Socialdemokraterna stadigt ökat.

Aftonbladet/Demoskop visar att uppgången från april fortsätter. Med 30,1 procent i maj är man nu klart över sitt valresultat från 2018 (28,3).

Plockar från V, SD och C

Enligt Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, är det tidigare missnöjda S-väljare som nu återvänder.

Tillströmningen sker från Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Och många är unga, en väljargrupp som S haft svårt att locka.

– Opinionen har gått Socialdemokraternas väg under coronakrisen. Samhällskrisen har satt fokus på Stefan Löfven om statsminister snarare än som S-ordförande, som en samlande symbol, och förtroendet har ökat snabbt.

”För tidigt att utvärdera”

Lena Rådström Baastad tolkar uppgången som att det finns ett stöd för regeringens väg i coronakrisen. Men hon tycker det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser.

– På samma sätt som det är för tidigt att utvärdera konsekvenserna av coronakrisen. Det absolut viktigaste just nu är att skydda människors liv och hälsa och att värna jobben.

Stefan Löfven framhåller i sin tur att opinionsmätningar ”går upp och ned” och att hans fokus ligger på annat.

– Jag är helt fokuserad på den uppgift vi har, att se till att Sverige tar sig genom den här krisen på bästa möjliga sätt. Det upptar mitt fokus, inte opinionsmätningarna.

Stefan Löfvens parti fortsätter att lyfta i krisen.

Botten för Liberalerna

För övriga partier i regeringssamarbetet ser det dystrare ut.

Värst är läget för Nyamko Sabunis Liberalerna, som landar på sitt sämsta resultat någonsin, 2,7 procent (-0,3), i Demoskops 30-åriga väljarbarometer.

Men också Miljöpartiet är illa ute, de gröna tappar och är nu nere på 3,3 procent.

Centerpartiet står stilla.

Det går inte bra för Nyamko Sabuni.

M näst störst

Gladare kan dock Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vara.

Hans parti fortsätter att gå framåt och landar på 20,7 procent, vilket är en ökning med 1,5 procentenheter. Samtidigt placerar M Sverigedemokraterna på ett betryggande avstånd bakom sig.

Jimmie Åkessons parti tappar för femte månaden i rad och backar till 18,8 procent (-2,0). Sedan toppnoteringen i december förra året handlar det om en nedgång på 6,6 procentenheter.

Jobben och ekonomin

Peter Santesson ser förklaringar i coronapandemin även här.

– Ju längre krisen fortgår desto viktigare blir jobb- och ekonomifrågor. Förtroendemässigt är det hemmaplan för de två traditionellt statsbärande partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, säger han.

– Stora krispaket och tunga ekonomiska uppgörelser innebär att politiken börjar handla om områden där de fortfarande har det största väljarförtroendet och har kunnat behålla det även under åren då SD har vuxit.

Så skulle svenskarna rösta om det var val i dag

Aftonbladet/Demoskop maj 2020, förändring i procent sedan april
 
V 7,2 (-0,5)
S 30,1 (+2,2)
MP 3,3 (-0,7)
KD 6,5 (-0,2)
C 10,0 (0)
L 2,7 (-0,3)
M 20,7 (+1,5)
SD 18,8 (-2)
Övriga 0,7 (0)
 
Skillnaden mellan blocken
M, SD, KD: 46,0
S, MP, C, L: 46,1
V: 7,2

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.