Löfven tänker inte ge en M-ledd regering fri lejd till makten

Publicerad 2018-09-04

MALMÖ. Nu sätter Stefan Löfven hårt mot hårt – mot Alliansen.

En moderatledd regering kan inte räkna med fri lejd till makten.

– De bröt Decemberöverenskommelsen så jag har inga skyldigheter alls, säger Löfven.

Kampen om väljarna är nu inne på upploppet inför söndagens val. Statsminister Stefan Löfven (S) och hans regering slåss för att kunna sitta kvar ännu en mandatperiod.

Positionerna är mycket låsta i frågan om hur partierna ska agera efter valet. Enligt opinionsmätningarna kommer inget politiskt block kunna forma en egen majoritet.

Retar Löfven

Under tisdagen sa Stefan Löfven till TT att han är beredd att släppa fram de borgerliga allianspartierna om dessa blir större än de rödgröna. På plats i Malmö utvecklar han sina tankar.

Att M-ledaren Ulf Kristersson nu framhåller att Alliansen ska försöka ta makten även om man är mindre än de rödgröna retar statsministern.

– Tidigare har de sagt att det större blocket borde få bilda regering och nu säger de att det mindre blocket borde få bilda regering, säger han.

Enligt Stefan Löfven kommer de rödgröna gå i opposition om de inte får regera vidare.

– Och om Alliansen anser sig vara en regeringskonstellation som anser sig kunna bilda en regering, då får de pröva det.

”Kristersson har konstig logik”

I ett sådant läge, menar Löfven, är det upp till de borgerliga partierna att visa hur man tänker skapa majoritet för sin politik.

– Det bygger ju på att de faktiskt får igenom sin budget och sin politik. Det är parlamentet som räknas, det är därför som Ulf Kristersson har så konstig logik när han räknar bort en del riksdagspartier.

Hur kommer ni att agera i ett sådant läge?

– När rösterna är sammanräknade ska vi titta på valresultatet. Då kommer jag först att utgå i från den politik som jag vill se genomförd. Det är jobb, välfärd och klimatomställning. Det är själva bottenplattan, grunden, i det hela. 

Inget ”carte blanche” från Löfven

Blir valresultatet det omvända, så att de rödgröna partierna utgör det största regeringsunderlaget, då kommer Stefan Löfven ännu en gång att sträcka ut en hand över blockgränsen, framhåller han.

– Vi behöver se om vi kan hitta någon typ av samarbete, i riksdagen eller någon typ av regering. Blir vi det mindre blocket och Alliansen vill försöka bilda regering så ska de naturligtvis göra det.

– Men det innebär inte att jag kommer att ge en moderatledd regering något carte blanche (ungefär fri lejd). De har en gång brutit en decemberöverenskommelse som innebar att man skulle göra detta, så jag har inga skyldigheter alls. Vill de försöka visa hur de ska få igenom sin politik utan stöd eller beroende av Sverigedemokraterna så är det en sak.

Vill fundera över valresultatet

Är det det du är ute efter, att syna Alliansens inställning till SD?

– Jag har ända sedan 2013 försökt bryta blockpolitiken, jag anser att den inte är bra för Sverige. Det är vad jag menar är det bästa för Sverige. Om de säger att de absolut ska ha blockpolitik, fast de har delade uppfattningar i en mängd olika frågor, då kan jag inte bryta det, men då kan det absolut inte vara tal om att det mindre blocket, som Kristersson säger, ska regera per automatik. Det går inte.

Räknar du med att din regering kan få sitta kvar en tid efter valet som någon slags expeditionsministär?

– Det är svårt att uttala sig om. Från valnatten finns en tid fram till en omröstning om statsministerkandidaten. Låt oss ha lite is i magen, se på valresultatet och fundera över vad som går att göra som är bra för Sverige, så att Sverige kan regeras och så att vi kan ha en politik som leder till arbete och välfärd.

För Sveriges bästa

I dag regerar S och MP med stöd av Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedts parti växer kraftigt i opinionen just nu och på tisdagen sa V-ledaren att de rödgrönas möjligheter att få fortsätta regera avgörs av hans partis framgång.

Stefan Löfven menar att resonemanget är att gå för fort fram, först måste det finnas ett valresultat på plats.

– Vi vet ingenting om det ännu. I många mätningar är det rödgröna blocket större men det bygger på att man lägger ihop tre partier, V, S och MP. Men jag vill inte ha kvar blockpolitiken, så om vi blir större kommer jag ännu en gång att sträcka ut en hand och se, vad finns det för möjlighet till samarbete över blockgränsen?

Varför tycker du att det är så viktigt att bryta blockpolitiken?

– I en tid när vi har stora utmaningar och stora möjligheter i en global ekonomi kan det inte vara så att det bara ska finnas två alternativ till hur man formar politik i Sveriges riksdag. Låt oss se, vara flexibla och pragmatiska och se till att det faktiskt är Sveriges bästa som ska räknas, inte något blocktänkande och taktik.

Sjöstedt vice statsminister

Jonas Sjöstedt har sagt att han kan se sig själv som vice statsminister. Vad säger du om det?

– Han får väl se sig i vilken roll han vill. Ska jag bilda regering så är det jag som utser statsråd. Vi är inte där ännu, vi ska ta emot ett valresultat och göra det på ett pragmatiskt sätt, ha is i magen och ta reda på vad som är bäst.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!