Intern kritik mot MP-ledningen

Av: Pär Karlsson

Publicerad:

SAMHÄLLE

Uppmanar partikamraterna att rädda MP från ”maktsjukan”.

1 av 2
Gustav Fridolin.

Nästa vecka samlas Miljöpartiet för kongress.

Inför samlingen får ledningen med Åsa Romson och Gustav Fridolin i spetsen hård intern kritik för den inriktning man valt.

– Som vanligt så står förhoppningarna till att kongressen kan läxa upp en partiledning och riksdagsgrupp som helt tappat den gröna tråden, skriver riksdagsledamoten Jan Lindholm i ett inlägg på Facebook.

Den 12-14 juni träffas Miljöpartiet för kongress i Örebro. Efter höstens val sitter de gröna för första gången i regering, men samtidigt var många i partiet missnöjda med valresultatet. Inför kongressen mullrar det nu på sina håll i de gröna leden. Riksdagsledamoten Jan Lindholm skrev i går ett inlägg på Facebook som rönt uppmärksamhet i partiet, rapporter tidningen Miljöaktuellt.

Han skrev det efter att Miljöpartiets riksdagsgrupp antagit ett underlag inför förhandlingarna med Socialdemokraterna om nästa års budget. Lindholm skriver att han ”känner stor sorg” och säger att underlaget ”är det minst gröna jag sett sedan jag gick med i partiet för mer än 30 år sedan.”

"Rädda det gröna partiet från maktsjukan"

Lindholm meddelar samtidigt att han inte vill gå in på detaljer om vad man kommit fram till, men lyfter fram att resultatet gör honom väldigt besviken.

– Som vanligt så står förhoppningarna till att kongressen kan läxa upp en partiledning och riksdagsgrupp som helt tappat den gröna tråden. Jag uppmanar därför alla att åka till kongressen och försöka rädda det gröna partiet från maktsjukan. Vi förändrar inte världen genom att krama betongen, skriver han.

För Aftonbladet utvecklar Jan Lindholm:

– Jag uttryckte min besvikelse över Miljöpartiets normalisering, att vi tappar mycket av vår identitet steg för steg. Det är inte något stort steg som har tagits nu, utan en utveckling jag har sett under många år och jag tycker att det är sorgligt.

Han säger att Miljöpartiets kongresser brukar kunna "ryta till".

– Det brukar de göra och jag hoppas de ska göra det så där allmänt nu.

Får mothugg av MP-kollegor

Lindholms inlägg fick stöd av flera på Facebook, men han får också mothugg av flera patikamrater. Riksdagsledamoten Jakop Dalunde, MP:s försvarspolitiska talesperson, skriver:

”Jag tror det är en rätt dålig idé att offentligt diskutera när vi tar vilka interna förhandlingsdokument, vad de innehåller och hur vi antar dom”.

Ledamoten Anders Schröder menar att Lindholm har missförstått dokumentet.

”Och då är det lite oroande att du inte ställer frågor om det på mötet, utan istället gör så här”.

Publicerad: