Hultqvist: ”Det är tillfredställande"

Publicerad 2016-12-14

Gotland säger nej til att hyra ut hamnen i Slite under bygget av Nord Stream 2 och Karlshamn vill frysa avtalet med gasbolaget.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är nöjd.

–  Det är tillfredställande att man agerar i den riktningen att man tar informationen från oss på allvar, säger han.

Peter Hultqvist.

I dag stod det klart att Gotlands kommun säger nej till att hyra ut hamnen i Slite till Nord Stream, majoritetsägt av ryska Gazprom, under bygget av den nya gasledningen mellan Ryssland och Tyskland. Samtidigt vill kommunledningen i Karlshamn frysa avtalet med Nord Stream.

Det hela sker dagen efter att ett möte i Stockholm mellan Gotlands regionsråd Björn Jansson (S), Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S), utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist.

Under mötet diskuterades säkerhets- och försvarspolitiska aspekter av eventuella uthyrningar. Statsrådens besked var tydligt: regeringen anser att gasledningen Nord Stream 2 skadar Sveriges försvar och påverkar landet negativt.

Peter Hultqvist var nöjd efter dagens besked från kommunerna.

– Jag tyckte att vi hade en väldigt seriös diskussion i går där också allvaret i sammanhanget fick stor plats. Vi har markerat att vi i Karlskrona har vår huvudbas på marinsidan, vi har flygflottiljen i Ronneby och vi har stridsgruppen på Gotland under uppbyggnad. På Gotland finns också en rad andra militära verksamheter. Närheten till den typen av viktiga försvarsområden gör att man måste ha en speciell vaksamhet om vad som kan hända i olika sammanhang, säger han.

”Tog det seriöst och allvarligt”

Försvarsministern säger att det gjorts en grundlig analys i frågan.

– Jag har uppfattat att man från de närvarande på mötet tog emot den här informationen på ett seriöst och allvarligt sätt. Det är tillfredställande att man då också agerar i den riktningen att man tar informationen på allvar.

Vad blir viktigast framöver i den här frågan för regeringen?

– Vi kommer ju att träffa kommunföreträdarna igen och fortsätta de resonemang som vi hade i går. Vi får väl återkomma om information om innehållet i de samtalen när vi väl haft de mötena.

Hur kommer de här besluten att påverka Sveriges relation till Ryssland?

– Jag har ingen anledning att spekulera i den typen av frågor. Det här är en svensk försvarspolitisk bedömning. Det handlar om en bedömning som rör vårt territorium. Det är något som måste utgå från svenska intressen.

Hamnen i Slite hyrdes ut vid bygget av den förra gasledningen. Vad är annorlunda nu?

– Hela det säkerhetspolitiska läget är annorlunda i dag. Den gången gjordes inte ens någon analys av hamnarnas betydelse i förhållande till svenska försvarsintressen. Det var något som den förra regeringen får ta på sitt ansvar.

Kan det bli aktuellt med ekonomisk kompensation till kommunerna?

– Vi har inte talat om kompensationer. Det vi har pratat om är ifall vi kan bidra till att främja regional utveckling och tillväxt. Innehållet i det får vi återkomma till efter fortsatta diskussioner med kommunerna.

Regeringen har fått mycket hård kritik för att ni inte satt ned foten tidigare. Hur ser du på det?

– Det här är en jätteansökan som är gjord, den är oerhört omfattande. Det här kräver väldigt mycket analys och genomarbetade svar på olika saker. Vi har tagit tid på oss för att kunna göra det här grundligt och för att sätta det i relation till svensk lagstiftning. Vi har sökt efter vilka metoder vi har för att göra den här typen av markering som vi gjorde i går. Tyvärr är det så att det kommunala självstyret är det som gäller i det här fallet. Därför har vi också kommit fram till att svensk lagstiftning är för svag för den här typen av situationer. Vi kommer göra en översyn för att se om man inte på den nationella nivån och regeringsnivån i framtiden ska ha instrument där man kan gå in i den här typen av ärenden.

Även oppositionen har varit hård i sin kritik. Hur ser du på det?

– Jag tycker inte oppositionen har någon anledning att kritisera för mycket. De genomförde inte ens en analys förra gången med Nord Stream 1 om säkerhetsfrågorna kopplat till hamnarna. Både Moderaterna och Liberalerna har ett gammalt trackrecord i det här som gör att de kanske har anledning att justera ljudvolymen lite.