Löfven gav inget svar om vinsterna i välfärden

Publicerad 2017-02-24

Löfvens förslag om att fokusera på att begränsa vinsterna i skolan enbart i skolan har väckt hård intern kritik.

När han pressas om vad som kommer att gälla menar statsministern att regerings– och partipolitik är två olika saker.

– Partiet har beslut på att begränsa vinstuttagen i hela välfärden. Men vi kan inte i dag säga exakt hur en proposition kommer att se ut, säger Stefan Löfven under en pressträff.

I dag presenterades Socialdemokraternas handlingarna inför partikongressen i april. Redan tidigare i veckan blev det känt att det förslag man presenterar om vinster i välfärden endast handlar om att begränsa vinsterna i skolan.

Övrig omsorg som vård och omsorg nämns över huvudtaget inte i de riktlinjer som civilminister Ardalan Shekarabi (S) föreslagit.

Intern kritik

Det här har väckt intern kritik i partiet, som tycker att man ska begränsa vinsterna i hela välfärden.

– Vinstbegränsningarna ska gälla hela välfärden, ingenting annat, har Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö (S) och suppleant i partistyrelsen, sagt till Aftonbladet tidigare.

Men partiordförande Löfven ger inga klara svar i frågan om vad som kommer att gälla.

– Man måste skilja på partiarbete och regeringsarbete. Partiet har beslut på att begränsa vinstuttagen i hela välfärden. Men vi kan inte i dag säga exakt hur en proposition kommer att se ut, säger Stefan Löfven under pressträffen på fredagsmorgonen.

Idag är sista dagen som välfärdsutredningen, som tillsatts av regeringen, är ute på remiss. Regeringen har inte bestämt hur man ska gå vidare.

Förutom att Löfven pressades om att ge ett besked kring vinster i välfärden presenterade han och partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) riktlinjer inför kongressen i april.

Fem områden i politiken lyftes fram. Bland annat ska man arbeta för att arbetskraftsinvandringen ska begränsas och att få nyanlända i jobb.

– 100 000 nyanlända ska ut på arbetsmarknaden, säger Stefan Löfven.

– Det är orimligt att vi har arbetskraftsinvandring för städare och diskare, när vi har dugligt folk som kommit hit som flyktingar.

Siffror från Migrationsverket visar att under 2016 var det var knappt 600 personer som fick beviljat arbetstillstånd för de yrkeskategorierna.

Kamp mot gängkriminaliteten

Arbetslösa ska kunna bli av med etableringsersättningen om man inte aktivt söker jobb.

– Det ska vara samma krav på nyanlända som andra, säger Löfven.

Dessutom kommer Socialdemokraterna att fokusera sin politik på att stoppa gängkriminaliteten. Hårdare straff, fler poliser och en möjlighet att sätta unga kriminella i husarrest. Men man vill också arbeta förebyggande.

– Det sossiga i det här är att vi både är hårda mot brottsligheten, men också ger oss på brottens orsaker. Ungdomar ska inte välja kriminalitet, de ska välja skola och jobb, säger Löfven.

Ett tredje fokus är invandring. Enligt Löfven ska svensk lagstiftning inte skilja sig från övriga EU-länder. Han gav inga närmare konkreta exempel på hur den framtida lagstiftningen skulle se ut, men han sa att alla länder ska ta sitt ansvar.

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, kommer att fokusera skolfrågor på kongressen. Men man är samtidigt inte överens med partiledningen om flyktingpolititiken.

– SSU vill ha permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening i Sverige. Men det fungerar inte att Sverige tar nästan allt ansvar i Europa, Socialdemokraterna måste driva på för permanenta uppehållstillstånd i EU, säger ordförande Philip Botström i en kommentar.

”Skulle skada välfärden”

M-ledaren Anna Kinberg Batra var inte imponerad av det som Löfven och Rådström Baastad presenterade.

– Löfven är inne på sitt tredje år som statsminister. Han är uppfylld av oss och den förra regeringen samtidigt som han inte har någon plan för att lösa Sveriges problem. Och det gäller inom alla områden.

Kinberg Batra tycker själv att Reepalus välfärdsutredning, där det föreslås ett vinsttak på sju procent, borde hamna i papperskorgen. Hon säger nej till alla vinstbegränsningar.

– Skulle den bli verklighet skulle familjers möjlighet att hitta rätt skola eller vårdgivare försvinna för många. Det skulle skada välfärden. Jag hoppas verkligen att regeringen inser att det inte kan genomföras.