Hård intern kritik mot Sabunis nya linje

Uppdaterad 2019-12-20 | Publicerad 2019-12-19

Liberalernas partiledning vill att färre asylsökande ska komma till Sverige.

Nu får man hård intern kritik.

– Det är så långt ifrån frihet man kan komma. Vi är väldigt kritiska, säger Romina Pourmokhtari, Liberala ungdomsförbundets ordförande.

Just nu förhandlar alla riksdagens partier om framtidens migrationspolitik. Den kommitté som tillsatts hade i måndags sitt tredje möte.

I samband med det berättade Liberalerna vilka deras ingångsvärden är i förhandlingarna.

I en intervju i Dagens Nyheter sa partiledaren Nyamko Sabuni och migrationspolitiska talespersonen Fredrik Malm att man vill att färre asylsökande ska komma till Sverige.

Får hård intern kritik

Partiet vill bland annat öka preskriptionstiden för de som fått avslag. Det skulle innebära att en person som fått nej på sin asylansökan skulle behöva vänta längre innan hen kan söka igen.

Det tror L-ledningen kommer leda till att människor i högre grad söker sig till andra länder.

L-ledningen vill också försvåra så kallade spårbyten när det gäller arbetskraftsinvandring. De innebär att människor som fått nej på sin asylansökan kan få en ny möjlighet att stanna om de fått jobb.

Men den hårdare linjen är kontroversiell internt. Liberala ungdomsförbundet är mycket kritiskt.

– Liberalerna borde inte fokusera på att göra det svårare för invandrare att komma till Sverige, varken arbetskraftsinvandrare eller asylsökande, säger ordförande Romina Pourmokhtari.

– Antingen så kan man komma hit och söka skydd eller så kan man det inte. Man kan prata om vilka grunder vi ska ha för vår migrationslagstiftning och hur den ska utformas, men att prata om att minska antalet eller öka antalet är oförenligt med asylrätten.

”Hopplös kapplöpning”

Pourmokhtari säger att den nya inriktningen är så långt ifrån liberalism man kan komma.

Hon tror inte heller att beskeden är smarta rent strategiskt. Flera partier vill sänka antalet asylsökande till Sverige: M, KD, S och SD.

– Att vi ska in och tränga oss fram i den hopplösa kapplöpningen om vem som bäst säljer vidare den mest pessimistiska synen på framtiden, det är dålig strategi. Vi är väldigt kritiska och jag har väldigt många oroliga medlemmar.

– Vi gillar Nyamko och vill ha henne som partiledare. Men politiken som drivs måste vara Liberalernas och ingen annans.

I en intervju med DN säger Sabuni att hon har mandat för den nya hårdare linjen från partiets landsmöte i november.