MELLIN MÖTER: ”Jag bryr mig inte om de äter köttbullar ihop”

Annie Lööf förstår inte idén bakom samarbeten mellan Busch Thor och Åkesson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

VISBY. C-ledaren Annie Lööf är starkt kritiskt till samarbetet mellan KD och SD.

Hon förstår inte ens idén bakom det.

– Politiken går ju inte att genomföra.

Annie Lööf spräckte, tillsammans med de andra partiledarna, Alliansen i höstas.

Kilen som slog isår samarbetet var synen på Sverigedemokraterna. C och L ville inte ge dem något inflytande alls, M och KD kunde tänka sig passivt stöd från Jimmie Åkessons parti.

Sedan dess har partierna glidit isär ytterligare. I mars meddelade KD-ledaren Ebba Busch Thor att hennes parti skulle börja samtala med SD,

Häromdagen meddelade hon efter en lunch med Jimmie Åkesson att att partierna vill samarbete i tre frågor.

– Jag inte intresserad av om Ebba och Jimmie har ätit köttbullar ihop. Det som är riktigt intressant med deras möte är att de öppnade upp för att förhandla för att få igenom politik på sjukvården, energin och migrationens områden. Det tycker jag är anmärkningsvärt och beklagligt, säger Annie Lööf i intervjun ”Mellin möter”.

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
Annie Lööf i Almedalen 2019.

På vilket sätt?

– I dagens parlamentariska läge kan man välja att få igenom sin politik antingen genom att, som alliansparti, antingen förhandla med SD eller med S.

– Centern valde att förhandla över blockgränsen med Socialdemokratrena och har fått igenom väldigt mycket. Medan Ebba Busch Thor väljer att förhandla med SD. Och man kan ju undra till vilken nytta.

SD och KD har tillsammans knappt 24 procent av röstena. Deras förslag kommer alltså inte förverkligas om de inte får minst tvåandra partier på sin linje.

– De procenten gör ju inte att politiken genomförs. Medan vårt val att förhandla över blockgränsen gör att vi nu kortar vårdköer, att vi ska genomföra en primärvårdsreform, bland annat.

– Det finns två val. Vill man förhandla över blockgränsen eller vill man förhandla med Sverigedemokraterna och är har Centerpartiet valt väg.

Och du tycker att Ebba Busch Thor har valt fel väg?

– Jag tycker det är beklagligt att man öppnar för att förhandla med just Sverigedemokraterna. Det är ett främlingsfientligt populistparti med rötter i den svenska nynazismen.

– När det finns sex partier mellan ytterkantspartierna som kan göra väldigt mycket gott tycker jag att vi borde kunna samla oss i riksdagen för att få igenom bra reformer.

Tycker du att det samarbetet inte finns i dag?

– Det finns samarbeten inom flera olika områden men jag vill se mer av det. Vi ha energiuppgörelsen, försvarsuppgörelser och ser gärna att vi sluter en migrationsöverenskommelser och att vi tar steg mot en skattereform som många partier står bakom. Det skulle gagna Sverige.

Hur då?

– Det blir långsiktiga spelregler för människoratt förhålla sig till. Det blir en trygghet.

Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni säger att det blir nyval om Socialdemokraterna inte fullföljer januariavtalet.

– Alla fyra partier måste leva upp till det. Annars gäller det inte.

Annie Lööf vill sänka kommunalskatterna i Norrlands inland med statliga subventioner.

– Jag är oerhört orolig, Sverige håller på att glida isär. Vi ser det exempelvis när det gäller kommunalskatter, de skiljer dramatiskt. Trots att de får får sämre vård, skola och omsorg betalar de mycket högre kommunalskatt. Den orättvisa skatteklyften måste bort.

Klicka på videon och titta på hela intervjun.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE