”Det tär att ligga så lågt i mätningarna”

Krispartierna del 1: Kristdemokraterna

Uppdaterad 2018-03-09 | Publicerad 2018-02-25

Kristdemokraterna riskerar att åka ur riksdagen i höst.

Efter hårda interna konflikter om migrationspolitiken har partiet tvingats återvända till sin hemmaplan – sjukvård och äldrefrågor.

– Det börjar tära på mångas energi att ligga så lågt i opinionsmätningarna, säger Sara Skyttedal, kommunalråd (KD).

Snön yr i luften när Erik Slottner, KD:s gruppledare i Stockholm, kampanjar tillsammans med partikamrater i lunchrusningen utanför Åhléns i centrala Stockholm. Det är drygt ett halvår kvar till höstens val och på flygbladen finns några av partiets profilfrågor: äldrevård, sjukvård och fler poliser.

– Det är färre som stannar här inne i city för att prata jämfört med ute i landet eller på förortstorg, men de tar i alla fall emot informationen, säger Slottner.

Erik Slottner, KD:s gruppledare i Stockholm, kampanjar utanför Åhléns i Stockholm.

Att hans parti sackar rejält i opinionen märks förvånansvärt lite.

– Jag hade trott att det skulle märkas mer. Även om KD inte går bra går det bättre för Alliansen. Många alliansväljare gillar ju oss också och tycker det är bra att vi syns.

År 1998 ledde Alf Svensson KD till partiets bästa valresultat någonsin: 11,8 procent. Sedan dess har stödet minskat vid varje val. 2014 var det knappt 4,6 procent. Stödrösterna höll partiet kvar i riksdagen.

Även sedan Ebba Busch Thor tog över som partiledare 2015 har kräftgången fortsatt.

KD är ett av tre krispartier som riskerar att hamna under fyraprocentsspärren och ramla ur riksdagen efter valet i september. De andra två är Miljöpartiet och Liberalerna.

GRAFIK: Patrik Lindvall

Aftonbladet har gjort en djupdykning i den kristdemokratiska rörelsen. Många vittnar om att stämningen i partiet är god, men att man börjar tröttna på dåliga opinionssiffror.

”Partiet behöver hitta lite mer glöd”

En av dem är Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping och riksdagskandidat (KD).

– Jag tror att partiet behöver hitta lite mer glöd för att hålla valrörelsen igenom. Det börjar tära på mångas energi att ligga så lågt i opinionsmätningarna, säger hon.

Hon är dock långtifrån uppgiven. KD kommer att driva sjukvårdsfrågan hårt i valrörelsen och det tycker Skyttedal är helt rätt.

– Det finns hopp om att partiet för en gångs skull ska kunna enas kring ett budskap som är tydligt för väljarna.

Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping och riksdagskandidat (KD).

En som följer KD på nära håll är Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på den kristna tidningen Dagen. Hon menar att KD som parti inte mår bra.

– Utåt säger man att det alltid ser ut så här mellan valen och att det kommer reda ut sig när valdagen kommer. Men trovärdigheten minskar för varje mätning. Jag tror att det är fullt möjligt att KD åker ur riksdagen, säger hon.

Ebba Busch Thor har under mandatperioden sagt att hennes mål är att förändra partiet i grunden för att säkra KD:s överlevnad på sikt. Hon gick ut hårt som nyvald partiledare med uppmärksammade utspel i frågor partiet tidigare bara nosat på – invandring, arbetsmarknad och kriminalpolitik.

Men när det nu närmar sig val och partiet sackar i opinionen har man återvänt till säker mark – sjukvård, äldreomsorg och familjepolitik.

”Man har tappat”

Elisabeth Sandlund säger att partiledningens inte har lyckats med målet att nå nya väljargrupper.

– Samtidigt har man då tappat en del av de som tidigare var trogna kristdemokrater när man inte betonar de mjuka, traditionella frågorna.

De senaste åren har de interna konflikterna, framför allt om flyktingpolitiken, varit hårda. KD krävde tidigt en mer restriktiv politik, samtidigt som det hela tiden funnits de som stretat emot. Flera källor uppger nu att det råder borgfred mellan falangerna. Men splittringen gör det i praktiken omöjligt för partiledningen att driva frågan i valrörelsen utan att reta upp någon del av partiet.

Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på den kristna tidningen Dagen.

Lukas Berggren, chefredaktör för kristna och värdekonservativa Världen idag, tror dock att frågan inte är omöjlig att lösa ut för partiledningen.

– Det kan handla om en linje där man betonar att man ska “älska främlingen”, men att man även kan beräkna kostnaden. Jag tror att det behövs den nyktra linjen i den väldigt kantrade debatten vi fått i Sverige.

Berggren eftersträvar, mer diskussion kring kristna värderingar från KD:s ledning. Han säger att valsuccén från 1998 grundade sig i just det.

– Alf Svensson talade tydligt om betydelsen av kristen etik och moral, det var då man lyfte som parti. I dag tränger man inte riktigt igenom. Det är väldigt bra med satsningar på vård, skola och omsorg och på fler poliser. Men jag tror att man behöver ta fler värderingsstrider. KD skulle tjäna på en mer tydligt ideologiskt buren debatt. Visst skulle man få många emot sig, men man skulle även vinna väljare.

Han säger att striderna kan handla om allt från rätten till konfessionella inslag i skolorna, samvetsfrihet för barnmorskor och fosterdiagnostik.

Berggren menar också att det är viktigt att lyfta fram Lars Adaktusson, i dag EU-parlamentariker (KD), i valrörelsen.

– I EU-valet var det han som bar partiet.

”KD behövs”

En som tror att KD är på rätt väg är Christian Carlsson, ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet. Han säger att det finns en enighet i partiet men att det behövs otroligt hårt jobb för att stödet ska öka. Att satsa på trygghet, sjukvård och äldrefrågor menar han är helt rätt.

– KD behövs för att Alliansen ska kunna bilda en regering och vi behövs också i en borgerlig regering för att se till att den är socialt ansvarstagande, säger han.
Carlsson tror att stödet för KD kommer att öka när valrörelsen kommer.

– Man ska vara ärlig med att säga att det är väldigt få som identifierar sig som kristdemokrater. Det finns fördomar om partiet, att alla medlemmar är kristna. Många tänker kanske att de inte är kristdemokrater, men när de väl tar del av vår politik, då håller man med oss och röstar på oss.

Det finns en tillförsikt kring att det kommer gå bra till slut i alla fall, säger Erik Slotter (KD).

Utanför Åhléns har Erik Slottner och hans kollegor delat ut tillräckligt med flygblad för i dag:

– Siffrorna är ju inte bra. Men partiet mår ganska bra i den meningen att det är god stämning, det är rätt mycket aktivitet. Det finns en tillförsikt kring att det kommer gå bra till slut i alla fall.

Slottner tror att frågan om integration kommer bli viktig under valrörelsen, framför allt i Stockholm. Själv pratar han gärna om att det inte räcker med språk och jobb för att komma in i samhället, folk som flyttar till Sverige behöver också ta till sig de värderingar som finns här.

Erik Slottner tycker att de interna slitningarna i migrationsfrågan är ett problem.

– Den är ett sår i vårt parti och väldigt jobbig och ta i. Det är så splittrat och det väcker så mycket känslor. En generös flyktingpolitik har varit ett signum för KD och väldigt många är engagerade i de här frågorna. Sedan förändras verkligheten och vi har tagit emot ett antal som vi inte har lyckats integrera vilket skapar problem inom många områden. Här står många konflikter emot varandra.

Hur gör ni för att hålla humöret uppe med så låga siffror?

– Humöret är alltid uppåt, sen hoppas jag bara siffrorna ska öka också.