SD-toppen om burka: ”Som en hakkorsbindel”

Publicerad 2018-02-09

SD-ledaren Jimmie Åkessons otydlighet om burkaförbudet i veckan ledde till ett ramaskri internt i partiet.

Burkadebatten blev en viktig symbolfråga som hjälpte SD in i riksdagen.

I valrörelsen 2010 övervägde partiet att polisanmäla svenska kvinnor som bar plagget.

– Jag tycker att vi kan jämställa burkan med hakkorsarmbindeln, skrev SD-toppen Mattias Karlsson då.

När Jimmie Åkesson i torsdags gick ut i Aftonbladet och sa sig vara tveksam till ett burkaförbud, tycktes han i ett slag kasta en av SD:s mest symbolladdade frågor över bord.

För burkamotståndet var en av de faktorer som hjälpte SD att komma in i riksdagen.

För att förstå hur det gick till måste man gå tillbaka till sommaren 2010.

Beslutet om att förbjuda heltäckande muslimska slöjor på allmän plats som det franska nationalförsamlingen fattade den 13 juli det året kom som en skänk från ovan för Sverigedemokraterna.

I Frankrike, där fem miljoner muslimer bor, uppskattas 2 000 kvinnor bära niqab eller burka. Ingen vet exakt hur många de är i Sverige.

Men antalet spelade ingen roll för Sverigedemokraterna som omedelbart efter det franska beskedet skickade ut ett pressmeddelande:

”Jag välkomnar det franska beslutet och ser gärna att Sverige följer efter. Enligt min mening är de heltäckande slöjorna en symbol för en militant och antidemokratisk politisk ideologi och är därmed att jämställa med en politisk uniform”, sa Jimmie Åkesson i uttalandet.

”Polisanmäla någon burkatant”

Men pressmeddelandet sommaren 2010 var skrivet av nuvarande gruppledaren Mattias Karlsson. I interna mejl som Aftonbladet tagit del av avslöjar han hur han resonerat kring formuleringarna.

”Eftersom Koranen hetsar mot icke-muslimer, kvinnor och homosexuella tycker jag att vi kan jämställa burkan med hakkorsarmbindeln och därför lät jag skrivningen om politisk uniform vara kvar i texten”, skriver han.

Han tänker sig också att Sverigedemokraterna ska gå från ord till handling, genom att anmäla någon iklädd burka till polisen.

”För övrigt tycker jag att vi inom kort skall försöka polisanmäla någon högprofilerad burkatant för brott mot lagen om förbud mot politisk uniformering”, lägger han till.

Till Aftonbladet säger Mattias Karlsson i dag att han ”på ett principiellt plan tycker att islamismen bör kunna jämföras med (...) nazism”.

Men någon polisanmälan blev det aldrig – i stället var det ett helt annat utspel som fick stor uppmärksamhet i valrörelsen 2010.

Sverigedemokraterna lanserade en reklamfilm där ett antal kvinnor iförda burka tränger sig före en pensionär med rullator.

”Etablissemanget kommer att gå i taket, debatten blir förhoppningsvis därefter”, hoppades Jimmie Åkesson i ett mejl.

Och han fick rätt.

Reklamfilmen stoppades av TV4, som menade att den utgjorde hets mot folkgrupp.

– Filmen strider mot demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen. Filmen strider också mot Yttrandefrihetsgrundlagens förbud om hets mot folkgrupp, sa TV4:s dåvarande vd Jan Scherman.

Sverigedemokraterna skickade ut ett pressmeddelande där de anklagade TV4 för ”censur”. De kunde samtidigt skryta med att filmen var den mest sedda på Youtube, under dygnet den lades ut.

I Sverigedemokraternas toppskikt var filmen en uppskattad murbräcka in riksdagen, även om vissa av dem tyckte att den gick lite för långt.

Ville ha mjukare budskap

En av dem var nuvarande partisekreteraren Richard Jomshof. I ett mejl riktade han sig till en kritisk partimedlem:

”Jag håller med om att filmen är tillspetsad och jag förstår att den väcker känslor. Men om vi verkligen ska ta oss in i riksdagen denna gång måste vi våga sticka fram hakan något och väcka just känslor”, skriver han och fortsätter:

”Själv hade jag kanske hellre sett en valfilm med ett betydligt mjukare budskap, men det är något som jag anser att vi kan ta fram när vi väl sitter i riksdagen.”

Men andra ledande Sverigedemokrater var tvärtom odelat positiva till den uppmärksammade reklamfilmen.

”Filmen är i särklass det bästa som producerats inom politisk filmreklam i Sverige”, slog dåvarande partisekreterare Björn Söder fast. ”Det förvånar mig oerhört om vi har medlemmar i partiet som inte förstår filmens förträfflighet och syfte.”

SD-ledaren Jimmie Åkesson bemötte kritiken så här:

Det finns ingenting i filmen jag inte kan stå för – tvärtom tydliggör den precis vad det handlar om: konflikten mellan folkhem och massinvandring”.

Efter riksdagsinträdet tonade SD ner burkafrågan till förmån för mer ”seriösa” ämnen.

Men frågan om förbud mot heltäckande slöjor har inte försvunnit från partiets agenda.

Så sent som 2016 skickade Richard Jomshof in ytterligare en motion till riksdagen, där han vill se ett burkaförbud efter fransk modell.

Så när Jimmie Åkesson i torsdags så gick ut i både Aftonbladet och Sven Melanders utfrågning och svajade kring burkaförbudet väckte det stor uppmärksamhet.

– Man kan inte ha generellt slöjförbud, sa SD-ledaren och menade att frågan var problematisk.

”Där försvann min röst”

Reaktionen lät inte vänta på sig – Jimmie Åkessons Facebooksida fylldes av kritiska kommentarer. ”Där försvann min röst”, skrev en person. ”Du böjer dig alldeles för mycket inför islamismen nu för tiden... Det börjar nästan kännas som att en röst på dig är lika bortkastad som en röst på moderaterna”, kommenterade en annan.

Han fick också hård kritik från avhoppare, som Ted Ekeroth och Gustav Kasselstrand.

Jimmie Åkesson pudlade snabbt och menade att han inte fått utveckla svaret tillräckligt.

– Jag håller med om att det blev otydligt, sa SD-ledaren till Aftonbladet.

– Jag kände det redan i går: Det här kommer inte att bli bra

Ordningen var därmed återställd – partiet ville återigen se ett svenskt burkaförbud på allmän plats.

Så blir Sverige 2028 – om SD har
makten