Efter utspelet: ”Vi återkommer med gemensamma besked”

Publicerad 2016-01-12

SÄLEN. Muf vill att Moderaterna och Alliansen gör allt för att fälla regeringen så fort som möjligt genom att gå fram med gemensam budget.

Men moderpartiet vill inte ge något besked om hur man kommer att göra.

– Alliansen återkommer gemensamt när vi har gemensamma besked att ge, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

I kväll satte Muf press på M-ledningen och Anna Kinberg Batra. Man kräver att partiet och Alliansen gör allt vad man kan för att fälla Stefan Löfvens regering så fort som möjligt. Muf vill att Alliansen går fram med en gemensam budget så sent som i höst - vilket skulle leda till en ny regeringskris och ett eventuellt nyval.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé säger att han delar den bild av regeringen som Muf har.

– Den för Sverige åt fel håll och behöver bytas ut senast 2018.

Han vill dock inte ge något besked om när och hur Allianspartierna kommer att gå fram med en gemensam budget.

– Alliansen återkommer gemensamt när vi har gemensamma besked att ge.

Tobé säger också att han uppfattar det som att Muf inte vill att en Alliansregering ska samarbeta med SD.

– På de punkterna är vi överens. Det är naturligt att vårt ungdomsförbund vill se en Alliansregering. Men vägen dit handlar om politiskt innehåll, väljarstöd och hur Alliansen väljer att agera.

Väcker starka reaktioner

Utspelet väcker reaktioner. Ordföranden för Kristdemokraternas ungdomsförbund, Sara Skyttedal, håller med Muf.

– Det är uppenbart att regeringen inte kommer att hålla över det här året. Så då är det bra att Alliansen samlar sig kring ett vettigt alternativ. Jag tycker absolut att Alliansen bör gå fram med en gemensam budget. Vi bör ta de samtalen så snart som möjligt.

Hon menar att S/MP-regeringen bara har några månader kvar.

– De imploderar utan att vi lägger oss i. Då ligger det främst på S att hitta stöd för sin politik.

SSU:s ordförande Philip Botström är starkt kritisk:

– Jag är förvånad. Det är ett osedvanligt oseriöst och omoget utspel. Det verkar vara dåligt genomtänkt. Muf bortser från att vänsterblocket är större än Alliansen. Rasmus Törnblom svarar inte på frågan hur en Allians-ledd regering ska kunna söka bredare stöd än Stefan Löfvens regering.

Boström säger att han nu förväntar sig att Anna Kinberg Batra går ut och tar avstånd.

– Både från Muf:s utspel och slutgiltigt stänger dörren för Sverigedemorkraterna.

”Inte det Muf jag känner igen”

Grön ungdoms språkrör Lorentz Tovatt kallar utspelet för "märkligt".

– Det är inte det Muf som jag annars känner igen. Det här innebär i praktiken att de längtar efter en ny regeringskris och ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Det är långt ifrån vad man tidigare har haft som åsikt i maktfrågor. I praktiken innebär det att man skulle få aktivt stöd och fälla en större majoritet med hjälp av ett före detta nazistiskt parti.

Han säger att han nu hoppas att andra delar av borgerligheten "tar ett större ansvar".

– Och som är villiga att ta ett större ansvar för riksdagarbetet och inte ställa till med regeringskris stup i kvarten, vilket man mer eller mindre redan har gjort. Jag hoppas att andra kan ta det ansvaret, säger Tovatt.

”Ska inte göra oss beroende av SD”

Även ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, Magnus Ek, är skeptisk.

– Man ska vara tydlig med att den rödgröna regeringen som vi nu har inte har klarat sitt uppdrag på ett bra sätt. Men ett nyval är inget som man kan ta lätt på. Man måste också ha en klar plan för hur det ska gå till. Och som ordförande för CUF och en del av Centerrörelsen så tycker inte jag att vi i regeringsställning ska sätta oss i en beroendeställning till Sverigedemokraterna.

Han menar att det helt orimligt att göra sig beroende av partiet.

– Det handlar både om deras åsikter men också hur de visat sig agera i riskdagen och politiken. Det är inte ett parti man kan lita på och samarbeta med. En Alliansregering är den bästa vägen för Sverige, men man måste också ha en tydlig bild av hur de ska gå till och hur man ska kunna regera landet.