Utpekad MP-tjänsteman granskades av Säpo: ”Hittade ingenting”

Uppdaterad 2022-02-21 | Publicerad 2018-03-24

MP-tjänstemannen kartlades av Säpo som inte hittade något graverande, enligt Aftonbladets källa.

Trots det backade inte partiledningen från anklagelserna om att han är en säkerhetsrisk.

– Om partiledning eller gruppledare fått feedback om att det inte finns någonting att gå vidare med, då är det en skandal utan dess like, säger en riksdagsledamot.

Aftonbladet har i flera artiklar granskat historien med den MP-tjänsteman som pekats ut som misstänkt säkerhetsrisk av partiledningen, bland andra av Isabella Lövins närmaste medarbetare Eva Svedling.

Historien tog en oväntad vändning när det som först såg ut som ett nationellt säkerhetsärende egentligen verkade handla om MP-tjänstemannens kraschade förhållande med Miljöpartiets dåvarande utrikespolitiska talesperson: Pernilla Stålhammar.

Hanteringen av fallet har slitit upp en konflikt inom Miljöpartiets riksdagsgrupp.

I dag kan Aftonbladet redovisa helt nya uppgifter: Enligt en källa med god insyn granskades MP-tjänstemannen av Säpo – men Säkerhetspolisen hittade aldrig något som tydde på att tjänstemannen var en säkerhetsrisk.

– Man hade väldigt svårt att se att det fanns någon substans i det. Det fanns absolut inga signaler om att det här var en person som jobbade med olovlig underrättelseverksamhet, säger källan.

Enligt uppgift till Aftonbladet var det Pernilla Stålhammar som var upphovet till anklagelserna.

”Det blir ett övergrepp”

Miljöpartister som Aftonbladet varit i kontakt med reagerar kraftfullt på den nya informationen.

– När jag nu har fått reda på att Säpo gjort en utredning och kommit fram till att han är grön, är jag ännu mer förvånad att Miljöpartiet inte kan gå ut och säga att MP aldrig haft några misstankar om att han är en säkerhetsrisk. Det visar att partiledningen drog förhastade slutsatser, säger riksdagsledamoten Jan Lindholm.

En annan riksdagsledamot går ännu längre i sin kritik.

– Det blir ett övergrepp. Om han är utredd och lämnad utan åtgärd, och partiet fortsätter hävda inför sin riksdagsgrupp att det är något som inte stämmer – då är det illavarslande.

– Om partiledning eller gruppledare fått feedback om att det inte finns någonting att gå vidare med, då är det en skandal utan dess like, säger riksdagsledamoten.

Pernilla Stålhammar fick i december lämna sina uppdrag som utrikespolitisk talesperson och sina platser i såväl utrikesnämnden som utrikesutskottet. Hon har därefter anklagat partiet för att ha blivit tvingad till tystnad.

Hon hävdade också att hon var tv-övervakad av partiledningen och inte fick lämna riksdagens kammare för att gå på toaletten utan tillstånd.

Står på plats nummer sju

Partiledningen avfärdade anklagelserna som fullkomligt grundlösa, men Pernilla Stålhammar sitter trots turbulensen kvar i riksdagen och blev nyligen uppsatt på plats nummer sju i Stockholm stad inför nästa riksdagsval.

Samtidigt har partiledningen konsekvent lagt locket på kring MP-tjänstemannen, vilket bland annat fick förra språkröret Birger Schlaug att reagera: ”Vad i helvete är det som pågår?”, skrev han på Facebook före jul .

När Aftonbladet når gruppledaren i riksdagen – Maria Ferm – hänvisar hon till kanslichefen Anna Stenvinkel.

– Jag kommenterar inte den typen av frågor. Det är Anna Stenvinkel som ska besvara den typen av frågor.

Vi har sökt henne i nästan ett års tid och inte fått tag i henne.

– Jag kan kolla internt vem som ska svara på det. Jag kommenterar inte personalärenden.

Ni måste kunna svara på varför han ska benämnas som säkerhetsrisk, om han blivit grönmarkerad av Säpo och de har kommit fram till att det inte finns täckning för det här?

– Det är inte jag som ska kommentera den typen av frågor.

Om jag formulerar frågan så här: Det finns ett stort missnöje inom riksdagsgruppen kring hur ni har hanterat det här.

– Som sagt, jag kommenterar inte den typen av personalärenden.

Fast då är det inget personalärende, utan då handlar det ju om ett stort missnöje inom själva riksdagsgruppen – det är ju ett ärende i sig?

– Jag får i så fall återkomma om det skulle finnas någonting att kommentera.

Miljöpartiets presschef Pontus Tengby hör senare av sig och avböjer fler uttalanden från partiet.

Hos Säpo vill man inte kommentera ärendet.

– Det är väldigt svårt för oss att gå in och kommentera den typen av uppgifter eller prata om vilka utredningar vi gör, säger Johanna Blomqvist på Säkerhetspolisens presstjänst.

 

LÄS OCKSÅ: Skandalerna som skakat MP