Petades efter falska anklagelser – sitter kvar i utrikesnämnden

Uppdaterad 2017-12-08 | Publicerad 2017-12-07

Pernilla Stålhammar petades som utrikespolitisk talesperson i Miljöpartiet efter att pekat ut partikollegor som ett säkerhetshot.

Trots detta sitter hon kvar i utrikesnämnden, där regeringen förankrar sin utrikespolitik under sträng sekretess.

Enligt uppgifter till Aftonbladets pågår nu diskussioner om Stålhammars framtid i MP.

– Om man inte längre har förtroende för att ha den typen av poster, borde det rimligtvis få ett antal konsekvenser, säger Hans Wallmark, vice gruppledare hos Moderaterna.

I utrikesnämnden förankrar regeringen viktiga utrikes- och säkerhetspolitiska beslut med oppositionen. Det råder sträng sekretess kring vad som sägs på mötena.

Sammanträdena leds av kungen och i nämnden sitter flera tunga riksdagsledamöter och partiledare som Ulf Kristersson, Annie Lööf, Jan Björklund, Anders Ygeman och Tobias Billström.

Miljöpartiets representant är Pernilla Stålhammar, som i förra veckan gick ut med mycket hårda anklagelser mot ett antal toppar i sitt eget parti på Facebook.

Hon skrev bland annat att en tjänsteman – som hon tidigare haft ett förhållande med – och andra personer i Miljöpartiets toppskikt har ”drevat” mot henne – och att de dessutom utgör ”ett säkerhetshot”. Aftonbladet har tidigare skrivit om anklagelserna, som handlar om kontakter med Ryssland.

– Han och hans allierade på höga positioner med tydliga kontakter med just denna makt har gjort allt för att dreva mot mig på olika vis, inte minst nu i provvalet. För mig är det en nationell säkerhetsfråga. Ett säkerhetshot, skrev hon på Facebook.

Petades från sin plats

MP-ledningen reagerade kraftfullt på anklagelserna. Stålhammar petades från sin plats som utrikespolitisk talesperson. Partisekreteraren Amanda Lind menade att hennes uppgifter helt saknade grund – och att beteendet var olämpligt.

Men trots att Stålhammar tvingats bort som utrikespolitisk talesperson, sitter hon tills vidare kvar i såväl utrikesutskottet som utrikesnämnden.

Utskottsplatserna är personliga och knutna till riksdagsmandaten. Däremot kan partierna försöka påverka ledamöter att lämna sina plats. Exempelvis uppmanade Sverigedemokraterna Kent Ekeroth att lämna justieutskottet tidigare i år, vilket han också gjorde.

Enligt uppgifter till Aftonbladet så pågår nu en diskussion om hur Stålhammars framtid i partiet och i riksdagsarbetet ska se ut. Frågorna om vilken roll hon ska ha, har också lyfts inom Miljöpartiets riksdagsgrupp.

– Det är jättekänsligt, säger en källa.

Enligt vad Aftonbladet erfar var inte heller Pernilla Stålhammar närvarande vid utrikesnämndens senaste möte.

”Varje parti måste städa”

Miljöpartiet vill inte kommentera uppgifterna kring Stålhammar.

– I nuläget har vi inget nytt att tillägga i den här frågan. Vem som blir talesperson på sikt hanteras och bereds i vanlig ordning i riksdagsgruppen. Det får ta den tid det tar, säger Pontus Tengby, presschef i Miljöpartiet.

Enligt Hans Wallmark, suppleant i utrikesnämnden och Moderaternas vice gruppledare i riksdagen, vilar ett stort ansvar på MP:s riksdagsgrupp.

– Det är oerhört viktigt att man som gruppledning tar detta på allvar. Om man nu anser att en person som man inte längre har förtroende för att ha den typen av poster, borde det rimligtvis få ett antal konsekvenser.

– Men det är inte något som något annat parti kan göra något åt. Varje parti har ett ansvar att städa upp efter sig själv, säger Hans Wallmark.

Aftonbladet har vid upprepade tillfällen sökt Pernilla Stålhammar för en kommentar.