Språkrören i Grön ungdom slutar

Publicerad 2015-10-01

På riksårsmötet i februari avgår Lorentz Tovatt och Magda Rasmusson som språkrör.

Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt slutar som språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom.

Samtidigt skickar de en sista markering mot sitt moderparti och regeringen.

– Det saknas fortfarande en övergripande berättelse om vad vi vill göra med Sverige, vad en rödgrön regeringstid innebär, säger Tovatt.

Efter tre år som språkrör för Grön ungdom slutar Magda Rasmusson, 23, och Lorentz Tovatt, 25, när ungdomsförbundet håller riksårsmöte i februari. Under deras ledning har den unga gröna rörelsen mer än tredubblat sitt medlemsantal. De knappt 7 000 medlemmar man nu har innebär att inflytandet ökat, då man utgör cirka en tredjedel av Miljöpartiet som helhet.

Men efter två valrörelser väljer nu de både språkrören att kliva av – och lämna rikspolitiken, åtminstone en tid.

– Vi har vuxit enormt sedan vi tog över och vi växer fortfarande snabbare än något annat ungdomsförbund. Nu är det dags att lämna över till några nya som vill ta förbundet ännu högre, säger Rasmusson.

Har kritiserat MP

De senaste åren har Grön ungdom profilerat sig i frågor som rör klimatet, jämställdhet och flyktingpolitik. Samtidigt har man kritiserat sitt moderparti för att ha valt fel strategi inför riksdagsvalet i höstas och lagt fram en plan för att bli en mer självständig grön röst som ska försöka pumpa in nya politiska idéer i regeringskansliet.

När de summerar sina år som språkrör ser de flera segrar. Inför valet tvingade man partiledningen att addera ännu en prioriterad fråga – feminismen.

– Det var otroligt coolt att kunna ändra egentligen hela Miljöpartiets valplan. Jag tror att det var helt avgörande för att få med många valarbetare, att vi prioriterade den frågan så hårt, säger Lorentz Tovatt.

Samtidigt menar de båda att Grön ungdom fått igång bostadsdebatten internt i MP men även lyckats påverka den rödgröna regeringen i flera frågor, som satsningar för att lösa problemet med att unga tjejer mår dåligt.

Men framför allt ser man striden om det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien som en stor seger. Avtalet sades upp i våras.

”Vi misslyckades”

De båda språkrören är dock tydliga med att man misslyckats med att nå hela vägen i flera frågor. Inför MP-kongressen i våras drev man på för en helt individualiserad föräldraförsäkring – men misslyckades.

– Vi får jobba ännu hårdare, jag är helt övertygad om att lösningen med en helt individualiserad försäkring som grund måste till. Det är den absolut viktigaste frågan för jämställdhet på arbetsmarknaden, säger Rasmusson.

På sistone har det uppmärksammats stort att regeringen planerar att sälja Vattenfalls brunkolsverksamhet.

– Vi lyckades ju få partiet att tycka att vi ska avveckla i stället för att sälja. Dessvärre verkar det som vi har misslyckats i riksdagen. Där har vi ett jobbigt parlamentariskt läge att förhålla oss till. Men det blir väldigt problematiskt för klimatet, säger Tovatt.

Överlag tycker båda språkrören att regeringen sköter sig bra, åtminstone politiskt.

– Sedan är det klart att MP, och regeringen som helhet, har en stor utmaning i att kunna komma fram till en övergripande berättelse om vad vi vill göra med Sverige. Den har inte satts på plats ännu, vad en rödgrön regeringstid innebär för Sverige, säger Tovatt.

Vill bli störst

Enligt Rasmusson måste både klimat- och flyktingfrågan finnas med i den berättelsen.

– Vi har en väldigt stor invandring som vi ska vara fantastiskt stolta över. Det kommer i grunden förändra Sverige och det är något som vi skulle kunna formulera en mycket starkare berättelse om.

Flera av de som suttit i Grön ungdoms ledning har senare gått vidare och blivit språkrör i MP. Men några sådana tankar har inte Tovatt och Rasmusson ännu, säger de.

De hoppas att Grön ungdom fortsätter växa.

– Vi ska bli Sveriges största ungdomsförbund. Det är också helt realistiskt med tanke på vad vi gjort de senaste åren. Kraften i våra frågor är så pass stor, säger Rasmusson.