Sjöstedt: Nu måste Sverige skärpa klimatpolitiken

Uppdaterad 2016-12-06 | Publicerad 2015-12-12

Jonas Sjöstedt.

PARIS. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är mycket glad för att världen har enats om ett avtal.

Men han menar samtidigt att det nu ökar pressen – även på Sverige.

– Nu måste vi snabbt skärpa vår klimatpolitik och minska utsläppen, säger han.

Även Moderaterna och ungas paraplyorganisation kräver mer.

Följ ämnen

För en liten stund sedan sa världen ja till ett globalt och rättsligt bindande klimatavtal. På plats vid det historiska ögonblicket var bland annat Jonas Sjöstedt.

Han var mycket glad över att det blivit ett avtal.

– Det är roligt och enormt viktigt, särskilt att det pratar om lägre temperaturökning än två grader och att man ska försöka nå 1.5 grader. Det har stor betydelse, säger han.

Krävs mer

Men han menade samtidigt att världens ledare inte nått ända fram. I förhandlingarna har det kompromissats.

– Svagheten är att i avtalet finns inte redskapen för att klara den lägre temeperaturhöjningen. Man har plockat bort en del redskap när det gäller mål om att minska utsläppen till 2050 och man har plockat bort finansieringen från själva avtalstexten, vilket gör att man måste stärka det här arbetet framöver.

För att klara de mål som ställs i avtalet menar Jonas Sjöstedt att länderna måste åka hem och göra sin läxa i de egna länderna. Även Sverige måste kavla upp ärmarna, framhåller han.

–  Vi måste snabbt skärpa vår klimatpolitik och minska utsläppen snabbare.

Vad är det första Sverige behöver göra, menar du?

– Att inte sälja Vattenfalls kolgruvor i Tyskland, det handlar om mer utsläpp än vi har som land. Säljer vi dem och kolet grävs upp och eldas upp, då skjuter vi bort vår trovärdighet i klimatpolitiken.

Så nu är det upp till bevis för Åsa Romson?

– Jajjamen, nu ligger bollen hos regeringen. Det bästa som skulle kunna hända nu är att man säger, redan i morgon, att nu tar vi konsekvensen av det här och avvecklar Vattenfalls kol och inte säljer det.

M: Ett misslyckande för regeringen

Moderaternas klimat- och miljöpolitiske talesperson, riksdagsledamoten Johan Hultberg, har själv varit på plats under en del av förhandlingarna i Paris.

– Äntligen, detta är något som Sverige jobbat för i många år och är precis det som världen behöver, säger han.

Men samtidigt konstaterar han, liksom Sjöstedt, att mycket jobb nu återstår.

– Det som framförallt krävs är att det långsiktiga temperaturmålet omsätts i konkret handling.

Enligt Hultberg har dock inte Sverige och EU nått så långt som man hade velat.

– En av regeringens främsta prioriteringar var att få till tydliga utsläppsmål i avtalet och det saknas. Det måste ses som ett misslyckande, men det är naturligtvis en framgång för alla oss som ville se ett avtal att vi nu har ett, säger han.

”Pinsamt dåligt”

Hanna Lidström, delegat för ungas paraplyorganisation Push Sverige, är glad men inte nöjd.

– Jag är glad över avtalet. Vi är många som har kämpat hårt i många år för ett globalt klimatavtal, och det är en vinst för hela den globala miljörörelsen och världen, säger hon.

– Men det är absolut inte nog. Det är inte tillräckligt rättvist på något plan. Särskilt det pinsamt dåliga utsläppsmålet är en besvikelse. Det kommer inte att hålla oss under 1.5 grader.

Romson: Börjar redan på måndag

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) menar att hon kavlar upp ärmarna direkt.

– Redan i morgon åker jag hem och på måndag har vi budgetdebatt på klimat- och miljöområdet. Det är där vi hjälper, mer pengar och mer skatteintäkter och ett ökat pris på fossila bränslen tillsammans med strategiska investeringar för att minska utsläppen i Sverige, hitta lösningar på de problem som vi har, säger hon.

– Ska vi stå här och säga att andra måste göra mer, då måste vi också göra vår hemläxa.

Däremot, menar hon, ligger inte frågan om Vattenfall på regeringens bord just nu. Hon framhåller också att bolaget nu stödjer utveckling mot mer miljövänlig teknik och planerar att lämna kol och gå mot mer förnybart.

Jorden håller
andan