Fridolin vill se kraftigt sänkta riksdagslöner

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Gustav Fridolins sista motion har samma innebörd som hans första, som 19-åring.

Han föreslår kraftigt minskade arvoden för riksdagsledamöter.

– En sänkning med 30 000 kronor i månaden vore lagom, då hamnar man i nivå med en gymnasielärare, säger ex-språkröret.

På måndag gör miljöpartisten Gustav Fridolin, 36, tidigare språkrör och utbildningsminister, sin sista dag som riksdagsledamot.

Dagen efter tar han plats som lärare vid Stadsmissionens folkhögskola i Liljeholmen, Stockholm.

På annan nivå

Men innan han går lämnar han in en sista motion. Den har ungefär samma innehåll som den första han lämnade in för 17 år sedan.

”Ett sänkt riksdagsarvode skulle vara en kraftfull markering om att riksdagen vill stärka sitt förtroende bland medborgare, samtidigt som det sparar pengar som staten kan använda till bättre ändamål.” skriver han bland annat.

Fridolin menar att det är farligt om riksdagsledamöter ekonomiskt ligger på en helt annan nivå än människor de är satta att företräda. Därför vill han se kraftigt sänkta arvoden (”löner”).

Ner med 30 000

På 60-talet tjänade en riksdagsledamot ungefär lika mycket som en lärare, men sedan dess har ledamöterna dragit i från rejält.

Att återgå till den nivå som gällde då vore att föredra, menar ex-språkröret.

– Skulle man sänka till gymnasielärarnivå så handlar det om 30 000 kronor i månaden.

Men Fridolin kan också tänka sig andra lösningar, till exempel att ledamöternas arvoden låses till vad de tjänade när de valdes in.

– Då skulle så klart arvodena för ledamöterna skilja sig åt, men det skulle spegla ojämlikheten som finns utanför riksdagen. Och det kanske inte vore alldeles fel, att påminna om det.

Enligt Fridolin skulle det också vara ett sätt att möta det argument han menar att han ofta hör, att många skulle dra sig för att ta ett politiskt uppdrag om man fick lönen sänkt.

Sänker sin lön

Gustav Fridolin framhåller att han också lämnat in samma motion under åren när han själv haft en riksdagsledamots lön. När han nu lämnar riksdagen kommer han att gå ned rejält i inkomst.

Någon ”pension” tänker han inte ta ut.

– En lärarlön ska vara fullt tillräcklig att leva på i Sverige.

Det är andra gången som Gustav Fridolin lämnar ett partiuppdrag för en civil karriär.

2006 lämnade han riksdagen och började jobba som TV4-reporter och lärare. Han återkom 2010 och valdes året efter till språkrör, en roll han hade fram till i maj i år.

Du har gjort comeback förut, får vi se dig i rikspolitiken igen?

– Man ska aldrig avge celibatlöften, men nej det är ingenting jag planerar. Nu ser jag verkligen fram emot att börja jobba som lärare.

Publicerad:

LÄS VIDARE