S-källor: Talmansvalet första testet av C och L

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Valet av talman i nästa vecka kan avgöra hur Stefan Löfven agerar, erfar Aftonbladet.

Socialdemokraterna väntar ut C och L – som tvingas bekänna färg vid omröstningen i riksdagen.

– Om de röstar fram en moderat talman blir det uppenbart att de tänker gå med SD, säger en S-källa.

På måndag nästa vecka samlas den nya riksdagen för upprop och val av ny talman.

Före valet har Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) sagt att de aldrig kommer att sätta sig i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna. Samtidigt har båda avvisat Socialdemokraternas och statsminister Stefan Löfvens erbjudande om blocköverskridande samtal.

I förra veckan tackade Löfven i sin tur nej till en inbjudan från Alliansen.

Därmed är positionerna kring vem som ska bilda regering fortsatt mycket låsta.

Stefan Löfven.
Foto: URBAN ANDERSSON
Stefan Löfven.

Lööf och Björklund testas

Enligt källor inom S ses talmansvalet på måndag som det första testet av hur C och L kommer att agera.

Tidigare har talmannen hämtats från det största partiet eller största partikonstellationen, vilket efter årets val är S och de rödgröna partierna. Nu har dock Alliansen sagt att man ska lansera en egen kandidat, som kan ställas mot den person som S förordar.

– Vi anser inte att man kan abonnera på talmansposten som största parti. Det är en fråga som man måste avgöra inne i kammaren, har Tobias Billström, gruppledare (M) tidigare sagt.

Aftonbladets källor menar att omröstningen kommer att ge en tydlig fingervisning om vad som väntar – även i regeringsfrågan.

– Talmansvalet är första tillfället när Annie Lööf och Jan Björklund testas på riktigt. Kommer de att rösta för en socialdemokratisk talmanskandidat eller kommer de att rösta fram en moderat, med hjälp av SD? Det är bara så de kan vinna talmansvalet eftersom S och de rödgröna har fler röster i riksdagen, säger en socialdemokrat.

”Löfven kan kasta in handduken”

På valnatten när det preliminära resultatet hade presenterats slog Stefan Löfven fast att han tänker sitta kvar. Han framhöll också att han vill se samarbete över blockgränsen.

– Blockpolitiken fördummar, oavsett valutgång borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning, sa Löfven.

En S-källa menar dock att valet av talman också kan avgöra hur Stefan Löfven agerar den närmaste tiden.

– Röstar C och L ihop med SD kan han säga: Ni har valt väg och röstat fram en moderat med hjälp av SD. Då kastar jag in handduken och låter er borgerliga talman försöka hitta en hållbar regering.

Källan menar att Löfven skulle kunna avgå direkt efter talmansvalet och därmed slippa den obligatoriska statsministeromröstningen i riksdagen, där han av allt att döma blir bortröstad.

Foto: URBAN ANDERSSON
Partiledarna i Alliansen.

Talman från annat parti

Hur partierna kommer att agera avgörs i slutändan av de samtal som sker på gruppledarnivå. Dessa handlar bland annat om synen på hur talmannen ska utses och frågor kring representation i riksdagens utskott.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman öppnade i förra veckan för att den nya talmannen skulle kunna hämtas från något annat parti än S, bland annat för att det inte ska bli vågmästaren SD som i praktiken avgör vem som ska få uppdraget.

– Målet är att hitta en talman som har brett stöd på båda sidor av blockgränsen, sa han.

Senast på fredag måste partierna nominera sina förslag till talman. Bland namn som nämnts finns Eskil Erlandsson (C) samt moderaterna Beatrice Ask, Andreas Norlén och Tobias Billström.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE