S-källa: Talmannen kan ’tvingas’ utse Kristersson

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringsbildningen är låst – men kan hamna i ett skarpt läge när en ny budget ska röstas igenom.

Om M lägger en budget som går igenom med KD:s och SD:s hjälp, kan det pressa talmannen att låta Ulf Kristersson bilda regering, tror S-källor.

– Då måste det vara väldigt svårt för talmannen att säga att det inte är det som är regeringsalternativet – för då har de ju en budget att styra på, säger en riksdagsledamot för S.

I dag träffar Stefan Löfven talmannen Andreas Norlén för att lämna sin slutrapport om hur sonderingsuppdraget har gått.

Det finns i nuläget ingenting som tyder på att Stefan Löfven skulle ha nått någon framgång i sina försök att bilda regering. Därmed skulle han behöva meddela talmannen att han ger upp – det har spekulerats i att uppdraget då går vidare till Annie Lööf (C).

”Då har de en budget”

Moderaterna meddelade i förra veckan att man är redo att lägga en egen budgetmotion om det inte finns någon regering på plats innan den 15 november. Samtidigt säger C och L att frågan är för tidigt väckt.

Jimmie Åkesson har sagt att det är ”mycket sannolikt” att Sverigedemokraterna kommer att stödja Moderaternas budgetförslag. Tillsammans skulle M, KD och SD komma upp i 152 mandat, mot de rödgrönas 144. Den går då igenom om inte C och L röstar med regeringen.

Inom S resonerar man nu kring att detta kunna bli den kritiska punkten för regeringsfrågan.

– Då får vi ett jätteskarpt läge. Får de igenom budgeten måste det vara väldigt svårt för talmannen att säga att det inte är det som är regeringsalternativet – det är i alla fall ett väldigt starkt argument. Då har de ju en budget att styra på för 2019, säger en S-ledamot.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL/AFTONBLADET
Ulf Kristersson

”Inte driver vår politik”

Källan menar att man inom S resonerar kring om man ska lägga fram en egen S-motion förutom den opolitiska budget som övergångsregeringen lägger fram, där många vallöften måste strykas.

– Där finns nu en diskussion inom S hur det om regeringen lägger en övergångsbudget, medan andra partier lägger politiska motioner med skarpa förslag. Då framstår det som att vi inte driver vår politik, säger S-källan.

Budgetutspelen kan sätta ytterligare press på både Centerpartiet och Liberalerna, om inte regeringsfrågan är löst innan dess.

– L och C har sagt att de röstar nej till Kristersson som statsminister, det är ju jätteskarpt. Men skulle de rösta på en socialdemokratisk motion? Det kommer de inte göra. Möjligen kommer de att rösta på övergångsregeringens budget, men det skulle polarisera politiken något oerhört bland de borgerliga partierna.

Publicerad:

LÄS VIDARE