Veronica Palm om när Stefan Löfven gick förbi kvinnorna

Uppdaterad 2018-09-05 | Publicerad 2018-05-07

Veronica Palm sköljde ned besvikelsen över att inte ha blivit minister med kaffe och småkakor.

I sällskap med andra riksdagskvinnor – som också blivit förbigångna av Stefan Löfven.

– Där blev det tydligt att män bedöms på ambition och kvinnor på konkreta meriter, säger Palm, som i dag släpper sin bok ”Systerskap”.

Boken Systerskap av Veronica Palm

Ett år efter förra valet, i september 2015, kunde Aftonbladet avslöja att Veronica Palm lämnade riksdagen efter 13 år som ledamot. Hon hade haft en rad tunga uppdrag och tillhörde partiets innersta krets med en plats i det verkställande utskottet där alla de tyngsta besluten avhandlas.

Men den 3 oktober 2014, när Stefan Löfven läste upp sina ministrar till den nya regeringen, fanns hennes namn inte med.

Löfven gick förbi riksdagskvinnor

I boken ”Systerskap”, som Veronica Palm släpper på Volante förlag i dag, berättar hon om hur hon tröstade sig tillsammans med några av sina kvinnliga riksdagsvänner. Bland andra Lena Hallengren, som dock utsågs till barn-, äldre- och jämställdhetsminister i mars i år, och Matilda Ernkrans, nu ordförande i utbildningsutskottet.

Ingen i trion hade fått Löfvens förtroende trots att de var talespersoner i tunga frågor.

Vi var inne på vår andra eller tredje kopp kaffe, och hade alla gjort samma observation kring riksdagserfarenhet och kön i den nya regeringen. Och nej, lika bra att erkänna, det var ingen toppenstämning”, skriver Palm.

Riksdagskvinnor ratades

Även om Veronica Palm menar att hon på förhand hade förstått att hon inte skulle ingå i Löfvens pussel så var hon besviken. Inte minst för att så många av hennes gelikar, andra kvinnliga talespersoner i S-riksdagsgruppen, hade valts bort. Deras poster ur den tidigare ”skuggregeringen” gick till Miljöpartiet.

Hon skriver:

Ur den socialdemokratiska riksdagsgruppens styrelse, alltså vi talespersoner som agerat skuggregering, var det bara två kvinnor som blev statsråd: Magdalena Andersson och Ylva Johansson. De är båda ytterst dugliga ministrar och betydligt mer kompetenta, erfarna och handlingskraftiga än de allra flesta män i regeringen. Men jag har svårt att se att de skulle vara de enda kvinnor av de tidigare skuggministrarna som skulle duga. Från den tidigare skuggregeringen plockades till regeringen också Mikael Damberg, Ibrahim Baylan, Anders Ygeman, Morgan Johansson, Peter Hultqvist och så klart Stefan Löfven. Redan tidigare i veckan hade Urban Ahlin blivit vald till talman och Tomas Eneroth till gruppledare i riksdagen. Ur en numerärt jämställd skuggregering användes alltså åtta män och två av 13 kvinnor till viktigare uppdrag efter en valseger”.

Löfven utsåg ”dugliga” män

Veronica Palm anser att Löfvens ministerlista är ett tydligt exempel på hur olika kvinnor och män bedöms.

Flera män ur riksdagsgruppen fick ansvar för frågor de inte sysslat med tidigare, medan kvinnorna som fick vara med hade ämneskunskaper inom sina områden, menar hon.

– Jag tycker att den regeringsutnämning som Stefan gjorde var väldigt tydlig och visar att det är så mycket enklare att se ambitionen hos män, till exempel kunde Ibbe (Baylan) och Ygeman få helt andra portföljer och göra helt andra saker för att de är dugliga politiker, än för att de hade sakkunskaperna. Medan kvinnorna bedömdes efter konkreta meriter.

Övriga kvinnor som fick ministerposter hämtades utifrån och passade in i pusslet som till stor del styr utnämningarna, för att garantera att det i regeringen ska finnas representation från stad, land, olika åldrar och kön.

Maktstrukturer

Veronica Palm framhåller att hon har ”hundra procent förtroende” för dem som utsågs. Och att det är felaktiga strukturer, inom partipolitiken så väl som i samhället i stort, hon vill åt.

Vad skulle S behöva göra för att kvinnor och män skulle få likartade chanser, anser du?

– Vi införde varannan damernas 1993, det är rätt länge sedan. Och vi pratar om jämställdhet, har en feministisk regering och det vore otänkbart att inte utse hälften män och hälften kvinnor i beslutande församlingar. Men nu måste nästa steg bli att också orka se maktstrukturerna.

Vad kan det handla om?

– Vem som blir hörd och vem som blir belönad till exempel.

Är Stefan Löfven blind för de här frågorna?

– Han är nog betydligt mindre blind än vad andra män i hans ålder och med hans bakgrund är, och han har en genuin vilja och ambition. Men det är inte så lätt. På samma sätt som jag själv gjort fel, till exempel fnissat med när random gubbar dragit dåliga skämt.

Vill ha Metoo-modell

Veronica Palm menar att det finns en rad åtgärder som S skulle kunna göra för att förbättra för kvinnor. Till exempel att lyssna in hur kvinnor har det i partiet.

– Det handlar om att se och vara medveten om hur kvinnor kan bli osynliggjorda. Det kan man hantera genom att organiserat och strukturerat samla in information om hur kvinnor upplever organisationen, till exempel genom en särskild mejllista. Det kan ske ungefär på samma sätt som under Metoo, säger hon.

Veronica Palm är självkritisk. Hon menar att inte heller hon har alltid agerat för systerskapets bästa. Men hon har blivit bättre, framhåller hon.

Lyfter fram kvinnor

I boken, som hon har tillägnat sina tre döttrar, och under intervjun ger hon exempel på kvinnor som är viktiga i hennes liv, som varit förebilder och som stöttat även i tuffa tider.

Hon skriver till exempel om utrikesminister Margot Wallström att hon ”spelar i en helt egen division med en enorm erfarenhet och hög status både i regeringen och hos befolkningen”.

Hon berättar också om när hon själv fick uppleva att bedömas utifrån sina egenskaper snarare än sina detaljkunskaper.

Det var när dåvarande S-ledaren Mona Sahlin ville göra henne till talesperson i socialförsäkringsfrågor, trots att Palm framhöll sina brister.

Och hur Sahlin sa:

”Du är väldigt bra på att vara socialdemokrat och det är viktigare.”

LO-basen fick henne att lämna

Att Veronica Palm slutligen lämnade politiken är en följd av ett privat samtal med LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Han sådde ett frö, skriver hon.

I dag utreder tandvårdsförsäkringen åt regeringen till 2020 samt skriver krönikor och ledartexter. Några planer på en politisk comeback har hon inte i nuläget.

– Det här är första valrörelsen sedan 1994 som jag inte står på någon lista. Det är skönt.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Här är kvinnor som Veronica Palm gärna skulle se som ministrar, om Socialdemokraterna får fortsätta regera i höst.

Lena Hallengren, barn- äldre- och jämställdhetsminister.

Matilda Ernkrans, riksdagsledamot, utbildningspolitisk talesperson.

Magdalena Andersson, finansminister.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd i Malmö

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister

Ebba Östlin, kommunalråd i Botkyrka

Emilia Bjuggren, borgarråd i Stockholm

Lawen Redar, riksdagsledamot

Eva Nordmark, TCO:s ordförande

Anna Johansson, ex-minister och ordförande för S i Göteborg

Åsa Karlsson Björkmarker, ex-kommunalråd i Växjö