Peter Eriksson ställer ultimatum till MP-utbrytare

Publicerad 2016-11-25

Peter Eriksson och Isabella Lövin.

Ex-språkröret och ministern Peter Eriksson skruvar nu upp tonen mot de fyra utbrytarna i Miljöpartiets riksdagsgrupp: Samarbeta eller hoppa av.

– Antingen får de vara med i gruppen och acceptera att man fattar majoritetsbeslut i svåra frågor eller så får man hoppa av helt, säger han till TT.

Miljöpartiet har under tiden i regeringen fått gå med på en rad smärtsamma kompromisser, vilket lett till kritik internt i partiet.

Riksdagsledamöterna Carl Schlyter och Valter Mutt röstade emot partilinjen i besluten om Vattenfalls försäljning av sin tyska brunkolsverksamhet respektive värdlandsavtalet med Nato. Efter det fick de lämna sina roller som ordförande och talespersoner. I sympati med Schlyter och Mutt sällade sig Annika Lillemets och Jabar Amin till dem och ingen av de fyra deltar sedan dess i riksdagsgruppens arbete.

Förra veckan ställde MP:s gruppledning Maria Ferm och Jonas Eriksson ett ultimatum till de fyra utbrytarna i en skrivelse. De uppmanade utbrytarna att svara på uppmaningen om att börja delta som alla andra, annars skulle de ställas utanför gruppens information.

Aftonbladet talade med Annika Lillemets tidigare i dag. Hon menar att inget nytt har hänt sedan dess.

– Jag har inga kommentarer, det finns inget nytt att säga, säger hon.

”Hoppa av eller gå till annat parti”

Men nu börjar tålamodet med de fyra utbrytarna tryta även i partitoppen.

Peter Eriksson, tidigare språkrör i MP och nu bostadsminister, är en av dem som har ledsnat.

– Om man inte orkar vara med och fatta majoritetsbeslut så undrar jag om man inte hamnat på fel plats. Antingen får de vara med i gruppen och acceptera att man fattar majoritetsbeslut i svåra frågor eller så får man hoppa av helt och hållet och ansluta sig till ett annat parti eller sluta vara aktiv politiskt, säger han till TT.

Han är medveten om att utbrytarna är valda av sina väljare, men påpekar att det inte enbart är val på person i Sverige, utan också på parti.

Samtidigt kritiseras den väg som MP har tagit av åtta tidigare språkrör i en debattartikel i Dagens Nyheter, vilket uppfattas som ett stöd för de fyra utbrytarnas linje. Bland kritikerna finns bland andra Per Gahrton, Birger Schlaug och Lotta Hedström. Kritiken går bland annat ut på att de nuvarande språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin tillsammans med den övriga partiledningen reflexmässigt slår ifrån sig kritik.

Debattörerna anser att partiledningen vikt ned sig för mycket i regeringen och gått emot partiets vision.

Språkröret Isabella Lövin menar däremot att hon och Fridolin är i full färd med att förverkliga de visioner som de åtta ex-språkrören en gång lade grunden till.

– Men jag förstår att de är otåliga. Självklart är det så att sitter man i en regering och väljer att vara med och förändra då får man också kompromissa i vissa frågor. Man kan välja att sitta på läktaren och bara peka på de problem som finns och då får man mindre inflytande, säger Lövin till TT.

Uppslukade av rollen

Peter Eriksson lyfter dock ett problem – han tycker att språkrören har synts för lite i debatten och har uppslukats av jobbet som statsråd.

– Det har varit ett problem att vi under den här mandatperioden har haft språkrör som har varit mera statsråd. Jag tycker att man ska vara med mer i den allmänpolitiska debatten som språkrör, också när man sitter i regeringen, säger han.

Peter Eriksson framhåller att problemet inte är nytt, det drabbade även de mindre partierna i Alliansregeringen.

Aftonbladet söker Eriksson.

– Han är inte tillgänglig just nu, säger hans pressekreterare Agnetha Boström.