Ministern om Kina: Stor huvudvärk för världen

Uppdaterad 2019-12-07 | Publicerad 2019-12-06

MADRID. Kina är världens största utsläppare – men duckar sitt ansvar på klimattoppmötet.

Minister Peter Eriksson kräver nu att pressen ökar på landet i öst.

– Kina är en stor huvudvärk för hela världen just nu. De fortsätter att investera i mer kolkraftverk, och hjälper också andra länder med kolkraft, säger han.

Kina står för omkring 30 procent av världens utsläpp. Och värre väntas det bli.

Landet planerar att bygga hundratals nya kolkraftverk och investerar även i kolkraftverk på andra håll, bland annat i Europa. Redan i dag står Kina för hälften av all kolanvändning i världen.

Trots de massiva utsläppen vill Kina inte ta sitt ansvar på klimatmötet i Madrid. Kina kräver nämligen att få klassas som ett utvecklingsland och anser att rika länder bör betala för att minska den globala uppvärmningen.

Varit naiva om Kina

Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, tycker att EU och resten av världen är alldeles för naiva i sin syn på Kina.

– Kina är ett av det största problemen vi har nu, säger han.

– Så många som möjligt i världen måste skapa tryck på Kina för att ta ett steg bort från kolet.

Peter Eriksson anser att EU historiskt har haft en naiv syn på Kina.

– Vi har inte ställt krav i den utsträckning vi skulle kunna göra. De handlar och producerar med olika regler, lagar och system än andra marknadsekonomier.

Satsar också på grön teknik

Samtidigt som Kina fortsätter att släppa ut mest koldioxid i världen investeras också i ny grön teknik. En politik som kan vara svårt att få ihop, menar Peter Eriksson.

– Man vill vara en storspelare i världen, men ser sig också som ett utvecklingsland som måste få fortsätta ha samma situation som andra utvecklingsländer.

Peter Eriksson anser inte att Kina ska få kalla sig utvecklingsland länger, en term som det inte finns någon klar definition på, åtminstone inte i Parisavtalet.

– Svenska regeringen säger uttryckligen att vi inte längre ser Kina som ett utvecklingsland, och att vi inte ska ha den relationen till dem längre. De är ett utvecklat industriland nu.

PODD Så stor roll har Greta Thunberg under klimatmötet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Olof Svensson, som är på plats vid FN:s stora klimatmöte.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen