SD: ”Vi ser allvarligt på det här”

Publicerad 2018-09-04

Förtroendet för Stefan Jakobsson (SD) har skadats – internt i partiet och hos väljarna.

Det säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson efter att Aftonbladet avslöjade att Jakobsson åkte taxi för 300 000 kronor.

– Men vi har beslutat att ge honom en chans att återuppbygga förtroendet, säger Karlsson.

Aftonbladets granskning visar att Jakobsson åkt taxi för närmare 330 000 kronor sedan 2014.

Vid ett stort antal tillfällen har SD-toppen brutit mot riksdagens regler – och använt riksdagens taxi till privatresor.

”Vi ser allvarligt på det här”

Nu kommenterar SD:s gruppledare i riksdagen avslöjandet.

– Vi ser allvarligt på det som har inträffat. Förtroende hos väljarna har försvagats precis som det har gjort internt i partiet men det viktiga här är att han ser till att inga skattepengar har använts felaktigt och att allt som använts felaktigt återbetalas.

Stefan Jakobsson är talesperson i skolfrågor och partiet gör bedömningen att han ska få behålla sitt uppdrag.

– Han är en väldigt duktig och engagerad talesperson och har en personlig erfarenhet av att arbeta inom lärarkåren, säger Mattias Karlsson.

”Duktig och engagerad talesperson”

Att Jakobsson själv har kontaktat riksdagsadministrationen och sagt att han ska betala tillbaka pengarna ser partiledningen som en förmildrande omständighet.

– Att han vill göra rätt för sig och det faktum att han varit en av våra allra hårdast arbetande och aktiva ledamöter gör att vi bedömer att han ska få en ny chans att bygga upp förtroendet, säger Karlsson.

Som riksdagsledamot har man själv ”att sätta sig in i befintliga regelverk och visa respekt för skattebetalarnas pengar i alla avseenden”, säger Karlsson.

När den nya riksdagsgruppen samlas efter valet ska därför personal från riksdagsförvaltningen bjudas in för att berätta om hur rese- och ersättningssystemet fungerar, berättar Mattias Karlsson.

– Med anledning av det här ska vi arrangera en särskild utbildning så att ingen ska kunna göra fel framöver.