SDU-ledaren Jessica Ohlson sparkas ut ur SD

Av: Kenan Habul, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
SDU:s ordförande Jessica Ohlson.
Foto: ANDERS DEROS
SDU:s ordförande Jessica Ohlson.

Sverigedemokraterna bröt helt med sitt ungdomsförbund.

Nu utesluts SDU:s nyvalda ordförande Jessica Ohlson ur moderpartiet.

– Man har startat ett personärende mot mig. Det visar återigen att partiledningen helt saknar respekt för demokratin, säger hon.

Striderna i den sverigedemokratiska rörelsen fortsätter. Förra lördagen bröt partiet helt med sitt ungdomsförbund efter en utdragen och infekterad konflikt. Samtidigt har man meddelat att man inom kort kommer att starta en helt ny ungdomsverksamhet där man hoppas att samarbetet ska fungera bättre. 

Men brytningen har inte lagt locket på stridigheterna. SDU:s nyvalde ordförande Jessica Ohlson har sagt att man nu ska göra allt för att byta ut SD:s partiledning med Jimmie Åkesson i spetsen. Samtidigt har man anmält partiet till Datainspektionen då de vägrat att lämna ut SDU:s medlemsregister.

Kommer uteslutas ur SD

Nu står det klart att Ohlson, precis som sina företrädare Gustav Kasselstrand och William Hahne, kommer att uteslutas ur moderpartiet.

– Man har startat ett personärende mot mig och jag kommer att uteslutas ur partiet, säger hon.

SDU-toppen, som vid flera tillfällen varit mycket frän i sin kritik mot moderpartiet, menar att beslutet inte var oväntat.

– Partiledningen visar återigen att man helt saknar respekt för demokratin och inte skyr några medel för att göra sig av med alla som kritiserat dem, säger hon.

Enligt vad Aftonbladet erfar har alla förtroendevalda inom SDU blivit kontaktade av SD:s medlemsutskott. Budskapet är tydligt - lämna SDU eller bli uteslutna.

Enligt Jessica Ohlson är det cirka 750 av SDU:s 5000 medlemmar som också är med i moderpartiet. Alla dessa kan komma att uteslutas längre fram om de inte lämnar ungdomsförbundet.

Enligt uppgift till Aftonbladet kommer tre personer i förbundsledningen att lämna sina positioner och jobba för partiet istället.

”Kan inte vara medlem i båda”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge säger att det inte kommer att vara möjligt att vara med i det gamla ungdomsförbundet och Sverigedemokraterna parallellt.

– Det står tydligt i våra stadgar att man inte kan vara dubbelansluten till någon annan partipolitisk organisation samtidigt som man är med hos oss. Man får välja var man vill vara med, det gäller Jessica Ohlson och alla andra, säger han.

Han säger att SDU-medlemmarna nu måste bestämma sig.

– Sedan har vi förståelse för att alla medlemmar inte följt med i turerna. Men det är bra om man förstår att det är dags att göra ett val.

Flera uteslutna

På sistone har flera uppmärksammade konflikter inom SD slutat med uteslutningar och petningar. I våras uteslöts sju partimedlemmar, bland dem den dåvarande SDU-ledningen.

Tidigare i veckan kunde Aftonbladet också avslöja att tre SD-toppar kan komma att petas från partistyrelsen på landsdagarna i slutet av november efter att de kritiserat partiledningen. Det handlar om den före detta partisekreteraren Björn Söder, förre partiledaren Mikael Jansson och riksdagsledamoten David Lång.

Publicerad:

LÄS VIDARE