V-ledarens kritik mot C och L: Deras nej till SD faller

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Sjöstedt uppmanar Centerpartiet och Liberalerna att rösta ner Moderaternas budgetförslag.

Skulle det ändå gå igenom får Annie Lööf och Jan Björklund enorma trovärdighetsproblem, anser V-ledaren.

– Hela deras tydliga nej till Sverigedemokraterna faller om de släpper fram budgeten, säger han.

Om ingen regering finns på plats innan den 12 december kan budgetomröstningen i riksdagen bli en riktig nagelbitare.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt uppmanar Centerpartiet och Liberalerna att rösta på övergångsregeringens budget. Lägger de ner sina röster, vilket de tidigare sagt att de ska göra, går sannolikt Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag igenom med stöd av Sverigedemokraterna.

– Risken är att det blir en kaotisk situation. Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter då i en övergångsregering och får en budget som de inte vill ha. I en normal situation avgår då den regeringen, men en övergångsregering kan inte avgå, säger Jonas Sjöstedt.

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE

Irrar runt utan karta och kompass

Han fortsätter:

– Detta visar hur ogenomtänkt den före detta Alliansens agerande är. De avsatte Löfven och har inte en susning vad de ska göra efteråt. Nu irrar de runt utan karta och kompass. Det är inte seriöst.

Centerpartiet och Liberalerna har meddelat att de tänker lägga egna budgetmotioner, men i slutvoteringen då övergångsregeringens står mot M/KD-motionen, kommer de att lägga ner sina röster.

Jonas Sjöstedt tycker i stället att de ska rösta på övergångsbudgeten.

– De stoppade Ulf Kristersson från att bli statsminister med SD:s stöd, det hedrar dem. Då blir det helt ologiskt om de i nästa stund agerar så att Moderaterna får igenom sin budget med stöd av SD. Då har man i praktiken röstat igenom den ekonomiska politiken för den regering som man stoppat, säger Jonas Sjöstedt.

Pressade av Moderaterna

C och L motiverar agerandet med att det är praxis att lägga ner sina röster vid slutvoteringen i budgetomröstningar. Jonas Sjöstedt anser dock att det inte finns någon praxis för en övergångsbudget.

– Det här är en helt ny situation och det är därför vi har kommit överens, även med dem, om att lägga en övergångsbudget. Jag tror de känner sig väldigt pressade av Moderaterna. Den förra Alliansen har ingen samordning, säger Jonas Sjöstedt.

Finansminister Magdalena Andersson har förhandlat med allianspartierna, V och MP om vissa principer som ska gälla i övergångsbudgeten. Omröstningen hålls den 12 december.

Aftonbladet har sökt Centerpartiet för kommentar. Liberalernas pressavdelning skriver i ett sms att L kommer lägga en egen budget och rösta på den i enlighet med rådande praxis.

Publicerad:

LÄS VIDARE