Regeringen åkte på säljresa med skolföretag till Saudiarabien

Publicerad 2017-09-29

Civilminister Ardalan Shekarabi rasar mot att Kunskapsskolan satsar i Saudiarabien.

Men skolans ägare har upprepade gånger bjudits med på regeringens handelsresor till Saudiarabien.

– Det kan sammanfattas med ett ord: Hyckleri, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Civilminister Ardalan Shekarabi är starkt kritisk till att skattepengar används till att svenska skolor etablerar sig i utomlands. Han nämner speciellt Saudiarabien, där Kunskapsskolan satsar.

– Det görs i enlighet med vår lagstiftning. Att den tillåter att skattepengar till svenska skolor läcker till Saudiarabien, det kan jag inte försvara, sa han till Aftonbladet i går.

Men för bara två år sedan ledde regeringen en handelsresa till just Saudiarabien. Med på resan var bland andra Kunskapsskolans ägare och grundare Peje Emilsson.

– Jag ska dit i slutet av oktober igen. Och förra veckan fick jag äran att ta hand om Saudis utbildningsminister på lunch. Vi har ett otroligt fint samarbete med Näringsdepartementet som stöttar Kunskapsskolan i exportansträngningarna, säger Peje Emilsson.

”En säljresa”

Syftet med resan 2015 var enligt regeringens egen beskrivning att ”stärka affärsförbindelserna och skapa en plattform för en ökad dialog mellan företagsledare från de båda länderna”. Att Shekarabi kritiserar Kunskapsskolan tycker Emilsson är märkligt.

– Han har inte all fakta klart för sig, det händer ju att de jobbar i silos. Regeringen jobbar men kanske inte pratar med varandra så mycket. Jag utgår ifrån att han inte varit informerad, säger han.

Även Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tycker att ministerns kritik är märklig.

– Det går inte att både säga att det är fel att använda svenska skattepengar till att bygga skolor i Saudiarabien, och att hjälpa skolor att göra just det. I min värld kallas det hyckleri. 

Byggts upp av skattepengar

Kan man inte vara emot att skattepengar läcker till Saudi samtidigt som man anser att svenska företag och skolor ska etablera sig där?

– Både Wallenbergs skolor och Kunskapsskolans skolor har byggts upp av svenska skattepengar. Det är skolpengar man har tagit från elever och lärare, som man både gör vinst med och expanderar i andra länder med. Den kritiken är helt riktig, det ska inte skolpengarna går till.

L-ledaren Jan Björklund tycker också det är hyckleri.

– Att Shekarabi skäller Kunskapsskolan för att de vill etablera sig i andra länder, samtidigt som Damberg uppmuntrar till det, där är hyckleri.

Han får medhåll av Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot och vice ordförande i riksdagens näringsutskott.

– Man undrar vad regeringen vill med detta. Det går inte att använda något annat ord än hyckleri.

Ingen gåva till skattebetalarna

Varken Björklund eller Hjälmered ser däremot några problem med att skolföretag återinvesterar vinster som de gjort i Sverige i andra länder.

– Så länge en friskola sköter sina åtaganden i Sverige och har goda resultat tycker jag det är helt okej att de går med visst överskott. Om de istället för att ta ut det i aktieutdelning vill främja svensk export så är det positivt, säger Björklund.

Peje Emilsson förnekar att Kunskapsskolan använder svenska skattepengar för att bygga skolor i Saudiarabien. Däremot säger han att skolan är en del av ett internationellt system att det blir ”en del kostnader för det systemet”.

– Kunskapsskolan satsade 100 miljoner i Sverige innan den gick med vinst. Än så länge har vi inte tagit emot någon aktieutdelning. Men pengar vi har satsat är ingen gåva till svenska skattebetalarna, jag måste ju ha rätt att ta tillbaka delar av pengarna och göra andra investeringar.

Kräver mer insyn

Ardalan Shekarabi tycker däremot inte att det är fel att arrangera handelsresor till Saudiarabien. Han slår också ifrån sig kritiken från Sjöstedt och menar att man måste skilja på privata medel och skattemedel.

– Jag har inga problem att man hjälper svenska företag att expandera, men inte på bekostnad av kvalitet i svensk skola.

Shekarabi vill se en tydligare åtskillnad mellan hur företag använder privata och offentliga medel.

– Man ska inte driva verksamheter som finansieras med privata medel i samma juridiska person, vi vill ha insyn. Det har vi inte idag.