Okända utredningen: Förhör poliser om Skandiamannen

Uppdaterad 2020-06-10 | Publicerad 2020-06-09

I över 30 år avfärdades Skandiamannen i Palmeutredningen.

Nu är han högintressant – till och med pensionerade Palmespanare har förhörts om den döde grafikern.

– Jag har belagts med yppandeförbud, säger kriminalkommissarien Håkan Ström.

Med bara timmar kvar till lösningen på Palmemordet ska offentliggöras pekar allt mer på att Skandiamannen är gärningsmannen som chefsåklagare Krister Petersson tänker presentera.

Aftonbladet har pratat med ett flertal poliser som arbetat med Palmemordet under de 34 år som gått.

Samtliga vittnar om ett tidigare kompakt ointresse att utreda Skandiamannen.

– Holmér var ju inte intresserad av det där. Ingen höjde på ögonbrynen över honom utan man konstaterade att han hade befunnit sig på platsen, säger en av de pensionerade Palmepoliserna.

Enligt utredare som Aftonbladet pratat med var Skandiamannen heller inte intressant i utredningen under åren innan åklagare Krister Petersson tog över utredningen 2017.

Aftonbladet har tidigare kunnat berätta att flera personer i Skandiamannens närhet förhörts och dna-testats av Palmegruppen under de senaste åren.

Håkan Ström, polis vid länskriminalen.

Får inte säga mer – riskerar böter

Men utredningsinsatserna har även riktats inåt – mot poliskåren.

En av de förhörda poliserna är pensionerade kriminalkommissarien Håkan Ström, som hörde Skandiamannen som vittne tio dagar efter mordet på Olof Palme. Han berättar för Aftonbladet att Palmegruppen kontaktade honom för att undersöka vad han hade för minnesbilder av Skandiamannen.

Det första förhöret tog 45 minuter.

– Jag tolkar det som att det fanns intresse i det här spåret. Förhörsledaren hade en handling med sig från åklagare Krister Petersson, ett formellt beslut om yppandeförbud. Jag får inte säga mer, då riskerar jag böter, säger Håkan Ström.

Han tillägger dock att utredarna dels ville skaffa sig en uppfattning om hur Palmegruppen arbetade under åren efter mordet, dels ställde de direkta frågor om Skandiamannen.

– Jag förhördes sen en gång till på egen begäran, om en fråga som jag ville utveckla svaret på. Vad det är kan jag inte säga.

Heltäckande bevisning

Vad tänker du om att han kan vara gärningsmannen?

– Generellt tänker jag att det vore underbart om det lades fram heltäckande bevisning som accepterades av alla. Då är det bara att lyfta på hatten för Palmegruppen.

Skandiamannen sökte själv kontakt med polisen redan på mordnatten, eftersom han misstänkte att några vittnen hade misstagit honom för gärningsmannen.

Dagen efter genomfördes det första förhöret som finns nedskrivet med den då 52-årige grafikern från Täby.

Han berättade sin historia om hur han hört ett skott och sprungit fram till den skjutne mannen som låg på trottoaren.

Pensionerade Palmespanare har förhörts om Skandiamannen.

Skandiamannen i tidigare okänd intervju

I en tidigare okänd intervju med norska Aftenposten berättade Skandiamannen några dagar efter mordet att han med sina egna händer försökte undersöka om statsministern fortfarande levde.

– Vi kände pulsslag men han var inte vid medvetande, sa han och fortsatte:

– Polisen kom och tog upp förföljelsen. Jag sprang efter för att berätta vad jag hade sett. Då jag kom tillbaka frågade Anna Hage om jag kände igen Palme.

Men vittnet Anna Hage, som försökte återuppliva statsministern, har i intervjuer sagt att hon inte har observerat Skandiamannen vid mordplatsen. Inga andra vittnen har heller sett honom försöka hjälpa Olof Palme.

Den sammantagna bilden är att Skandiamannens egna vittnesmål inte stämmer överens med vad någon annan sett. Han har också upprepade gånger ändrat detaljer i sin berättelse om mordnatten.

Skandiamannen tog sitt eget liv år 2000 och än i dag hävdar hans anhöriga att han är otänkbar som Olof Palmes mördare.

– Han kunde inte döda en fluga en gång. Nej då. Det var inte en sådan människa, har hans ex-fru tidigare sagt till Aftonbladet.

Olof Palme 1985.