Flera brottsmisstänkta i Allra-härvan

Uppdaterad 2017-10-26 | Publicerad 2017-05-16

Flera personer har nu delgivits misstanke om brott i härvan kring fondbolaget Allra.

Det bekräftar nu Ekobrottsmyndigheten för Aftonbladet.

– Brottsmisstanken avser grov trolöshet mot huvudman, kammaråklagare Thomas Hertz.

Det var i mitten av mars som åklagare valde att inleda en förundersökning mot fondbolaget Allra.

Fem personer i Allras ledning, bland annat de båda huvudägarna Alexander Ernstberger och David Persson, hade då polisanmälts efter flera avslöjande av Svd och Ekot om märkliga omständigheter i bolaget. Ernstberger och Persson hade tjänat stora summor på verksamheten och Aftonbladet berätta hur de levde ett lyxliv med Ferraribilar, hus i 50-miljonersklassen – och en egen helikopter.

Samtidigt hade Allras 130 000 pensionssparare drabbats av dålig avkastning och höga avgifter.

”Chockartat”

– Att en myndighet polisanmält oss för påstådd brottslighet är naturligtvis en smula chockartat, sa Alexander Ernstberger, vd på Allra till Aftonbladet då.

Nu kommer besked om att ett flertal personer delges misstanke om brott. Samtidigt har man också hållit en stor mängd polisförhör med de misstänkta.

– Vi har börjat hålla en större mängd förhör med ett flertal personer – jag kan inte säga exakt hur många. Det är både poliser, civilutredare och åklagare som håller förhören, säger kammaråklagare Thomas Hertz, som inte vill gå in på exakt vilka personer som delgivits misstanke om brott.

I centrum för kritiken mot Allra finns en affär där Allra köpte värdepapper till ett kraftigt överpris. 170 miljoner ska ha gått till en mellanhand, Oak Capital, som förmedlade köpet. VD:n i Oak Capital blev senare högt uppsatt chef i Allra.

”Bilden klarnar”

– Bilden klarnar om vad som egentligen har förevarit. Men hur kan jag inte gå in på. Vissa saker är väldigt känsliga just nu, säger Thomas Hertz.

I början av maj stod det klart att Ålandsbanken tar över Allras fonder. Allra försvinner därmed från premiepensionssystemet.

Thomas Hertz säger att utredningen nu går vidare med ytterligare förhör.

– Vi kommer att fortsätta hålla förhör och sammanställa material som kommer in. Det får vi in på olika vägar från olika länder som Dubai, till exempel.

Aftonbladet söker Alexander Ernstberger för en kommentar.