Karl-Petter Thorwaldsson

LO-basens krav på Löfven: Ändra lagen om anställningsskydd

Av: 

Isabelle Nordström

SAMHÄLLE

Vinster i välfärden och tuffare jobbpolitik väntas bli tuffa frågor på kommande S-kongressen.

Men LO-ordföranden är kritisk till att regeringen inte tar hårdare tag åt att arbetsgivare tillåts skära ner på anställdas arbetstider, så kallad hyvling.

– Det tror jag blir en stor stridsfråga på kongressen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Om drygt en månad är det dags för Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Så sent som i förra veckan presenterade partiordförande Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad fem riktlinjer inför kongressen: Hårdare tag mot brottsligheten, tuffare tag mot tiggeriet, fortsatt begränsad flyktingmottagning, stoppad vinstjakt i skolan och alla som kan jobba ska jobba.

I LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm pågår förberedelserna inför kongressen för fullt. Förbundets viktigaste område är full sysselsättning för medlemmarna, något som går bra ut just nu enligt ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, 52.

– Jag har aldrig varit med om så stor efterfrågan på arbetskraft som det är just nu, inte en enda gång på 27 år sedan jag blev SSU-ordförande har det funnits så många lediga jobb, säger han.

Rasar mot arbetsgivarna

För att få nyanlända, ungdomar och långtidsarbetslösa i arbete tror Karl-Petter Thorwaldsson att en lösning är att arbetslösa får utbildning samtidigt som de går bredvid på arbetsplatsen, till exempel inom vården.

– Det finns fler än 100 000 lediga jobb i Sverige. De som kommit till Sverige eller de som har för kort utbildning matchar inte jobben. Då tycker vi att svaret rätt enkelt: Att ge dem den utbildning som behövs för att ta de jobben, säger han.

Överlag är han nöjd med de politiska riktlinjer Löfven presenterade inför kongressen. Men han tycker att partiet gått ännu hårdare mot vad som kallas för hyvling. Det betyder att arbetsgivaren skär ner på timmar för de anställda, en tidigare heltid kan alltså bli exempelvis 30 timmar i veckan.

Alternativet att säga upp sig finns också, men eftersom de anställda då har slutat frivilligt har de normalt inte rätt till a-kassa de första veckorna.

– Personerna som drabbas av hyvling blir i princip livegna. Där tycker vi att partiet hade kunnat göra mer i skrivningarna inför kongressen, där har de inte gått tillräckligt långt. Det tror jag blir en stor stridsfråga på kongressen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Jag tycker att regeringen ska ta fram en ny lag som skärper Lagen om anställningsskydd, så som det en gång var menat. Det här är helt oacceptabelt.

”Vi ska inte ha vinster i välfärden”

Vinster i välfärden är hett ämne just nu. I Löfvens förslag inför kongressen står det att man ska begränsa vinstuttaget i skolan.

– Vi tycker att förslaget till kongressen är väldigt bra. Det är tydligt ställningstagande från S att vi inte ska ha vinster i välfärden och att vinstjakten ska bort, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

I samband med att Ilmar Reepalus presenterade utredningen om vinster i välfärden visade undersökning som gjordes på uppdrag av SVT att nio av tio ville ha begränsningar för vinstuttag i välfärden.

Men sedan Sverigedemokraterna, som har vågmästarroll i riksdagen, svängde från nej till ja om vinster i välfärden är det inte säkert att regeringen får igenom ett eventuellt förslag.

– SD sitter i knäet på Anna Kinberg Batra. Blir det inte så att de röstar för vad de sa innan valet får det bli en valfråga. Jag har inget emot att låta de svenska väljarna välja mellan en skola med bättre lärare eller om de vill ha en skola där pengarna går till svenska riskkapitalbolag som flyttar pengarna till kanalöar, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det blir en rolig valrörelse om det blir så, den debatten tar jag gärna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Fackets krav på Löfven: ändra lagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Karl-Petter Thorwaldsson

Vinster i välfärden

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Anna Kinberg Batra

Sverigedemokraterna

Välfärd