Jonas Sjöstedt kritik mot friskolechef: ”Ett hån mot svenska folket”

Publicerad 2018-05-16

Hans Bergström som är med och driver börsnoterade Engelska skolan kallar regeringen "Kommunistvälde”.

Ett uttalande som kritiseras hårt av V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– Jag är nöjd när riskkapitaliserna är missnöjda, säger Sjöstedt i Partiprogrammet.

I går intervjuades Barbara och Hans Bergström som tillsammans driver Engelska skolan i Dagens Industri:s TV-program.

Hans Bergström sa då att han hoppas på att den nuvarande regeringen byts ut efter valet i höst och att det hårt kritiserade förslaget om att begränsa vinsterna i välfärden ska röstas ned i riksdagen 7 juni.

”Det får vara slut med kommunistväldet”

– Om mindre än fyra månader är det val. Och sen får det vara slut med det här kommunistväldet. Då måste det bli en ny regering som är mer pragmatisk, sa Hans Bergström.

Hans fru Barbara Bergström, som grundade Engelska skolan, sålde 2012 större delen av koncern till det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates för nästan 700 miljoner kronor, enligt svd.se. Förra året tog hon emot en aktieutdelning 8,8 miljoner kronor via sitt eget bolag, skriver etc.se.

Därför har hennes makes uttalande om ”kommunistväldet” lett till häftig kritik från vänsterhåll.

– Det är ju ett befängt, nästan lite tokigt påstående. Det är ett hån mot det svenska folket, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt, utvecklade kritiken i Partiprogrammet, och sa att han är ”nöjd när riskkapitalisterna är missnöjda”.

– Majoriteten av svenskarna vill att deras skattepengar ska gå till välfärden, inte att de ska berika den här typen av profitörer som paret Bergström. De har blivit mångmiljonärer på att ta pengar av elever och lärare, säger han.

Sjöstedt: Han vill ha skattepengarna till sig själv

Till Aftonbladet säger Hans Bergström att ”Sjöstedt bara visar att han är kommunist”.

– Att kalla företagare för ”profitörer” är kommunistiskt språkbruk. Men vad ska man säga om en person som var med i Kommunistisk ungdom två år efter Berlinmurens fall. 

(V-ledaren har tidigare sagt att ”han gjorde upp med kommunismen).

Bergström anser att ”vänstern inte förstår hur företag fungerar”.

– Det är inte vinsten man vill komma åt, utan företagandet som verksamhetsform, hävdar Hans Bergström.

Helt fel, anser Sjöstedt.

– Han försvarar att han ska ta skattepengar till sig själv. Vi försvarar ju att de ska gå till elever. De vinstdrivna skolorna har lägre lärartäthet och de har ofta sämre villkor för lärarna också. Det är klart att det går ut över eleverna också.

Samtidigt är Engelska skolan makarna Bergström driver populär. Enligt DI går 26.000 elever i deras 36 skolor runtom i Sverige och över 149 000 står i kö. Omsättningen ligger på 2,5 miljarder kronor.

Vad säger Jonas Sjöstedt om att så många vill gå där?

– Dels bygger det på att man rekryterar elever som har det lätt för sig. Och sen är det så att skolan hade blivit mycket bättre om man hade använt pengarna till lärare och inte till att de här två filurerna ska kunna bli mångmiljonärer på våra skattepengar, svarar V-ledaren.

”Bergström har försökt agera rådgivare åt SD”

Hans Bergström hoppas på att Jonas Sjöstedt inflytande över den svenska skolan tar slut efter valet i höst.

– Han tror att det är den den som har mest pengar som bestämmer. Men i Sverige har varje person en röst – och de svenska väljarna vill ha bort vinsterna ur välfärden, säger Jonas Sjöstedt och fortsätter:

V-ledaren säger att Bergströms uttalande är extra smaklöst med tanke på ”att han har försökt att agera rådigvare åt SD”. – Han har försökt ge högerextremisterna makt för att han ska försöka rädda sina vinster på våra skattepengar, avslutar Jonas Sjöstedt.

Hans Bergström anser att den kritiken är befängd.

– Jag talar med alla partier som vill lyssna. Jag pratar med SD:s skolpolitiske talesperson, liksom vi talar med Ibrahim Baylan (S) och Gustav Fridolin (MP), säger Hans Bergström.