Sjöstedt öppnar för att förhandla med L och C efter valet

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. Drömmen om en vänsterregering ser ut att vara långt borta.

Nu öppnar Jonas Sjöstedt upp för att förhandla även med C och L efter valet.

– Vi är alltid beredda att förhandla om vi kan få igenom vänsterpolitik, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet har förhandlat om budgeten med regeringen under mandatperioden.

Om det blir ytterligare förhandlingar med S i höst kommer partiet trycka hårt på att få igenom en ”röd skatteväxling”.

1 av 7 | Foto: LOTTE FERNVALL

Det innebär höjd skatt på kapitalinkomster och en minskning av ränteavdragen. Pengarna som kommer in vill partiet använda för att sänka skatten för låginkomsttagare, sjukskrivna och arbetslösa.

I dag betalar de som inte kan jobba, eller jobbar lite, en ”straffskatt” eftersom de inte tar del av jobbskatteavdragen, anser Sjöstedt.

– En låginkomsttagare betalar ofta en större andel av sin inkomst i skatt än vad en miljardär gör. Vi vill göra skattesystemet mer rättvist. Mer för knegaren och pensionären, lite mindre för miljonären, säger Jonas Sjöstedt.

”Kan bli komplicerat läge”

Att partiet inte fått igenom skattereformen i tidigare förhandlingar beror på att S helt satt ner foten, enligt Sjöstedt.

– Vi har förhandlat fram 90 reformer, men så fort vi har närmat oss att de som har det absolut bäst ska betala mer skatt så har Socialdemokraterna sagt nej. De vill inte använda skattesystemet för att utjämna de snabbt växande inkomstklyftorna, säger Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt stänger inte heller dörren för att budgetförhandla med andra partier i höst, till exempel med en regering bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

– Vi tänker agera för att vi ska få en regering utan borgerliga partier. Men det kan bli ett väldigt komplicerat läge i höst och vi är alltid beredda att förhandla om vi kan få igenom vänsterpolitik. Vi stänger inte dörren för att göra det även med andra regeringskonstellationer än den som finns i dag, säger Jonas Sjöstedt.

Kan du tänka dig att ingå i en regering med S, L och C?

– Att vi skulle sitta i regering med borgerliga partier håller jag för osannolikt. Men vi kommer alltid vara beredda att förhandla för att få igenom vänsterpolitik.

”Ska inte outsourca flyktingpolitiken”

I sitt partiledartal senare i dag kommer Jonas Sjöstedt att ta upp ojämlikhet, barns olika uppväxtvillkor och flyktingpolitik. V-ledaren är oroad över tonen i invandringsdebatten, både på hemmaplan och i EU. Han nämner bland annat förslaget om flyktingläger, i Europa eller i Nordafrika.

– Australien har ett sådant system och vittnesmålen om vidriga förhållanden och övergrepp är omfattande. Vi ska inte outsourca vår flyktingpolitik på det sättet.

I den senaste Aftonbladet/Inizio-mätningen får ni 8,9 procent. Varför tror du det går framåt för er?

– Vi är på väg mot ett av de bästa valresultaten i modern tid om det här håller i sig. Jag tror att många känner att de kan lita på Vänsterpartiet. Vi håller inte upp ett finger i luften och anpassar oss till vad SD säger.

Alliansens fullständiga magplask

Kan man inte lita på de andra partierna?

– Nej, det är bara att se på Alliansens fullständiga magplask om talman och ordförandeval. Ena dagen ska de kohandla med SD, nästa dag ångrar sig några partier. Även Socialdemokraterna anpassar sig till SD, med ständiga rop för hårdare tag mot asylsökande.

Ni riskerar också att komma helt i skymundan i nästa regeringsförhandling. Hur tänker du kring det?

– Tittar man på hur det utvecklas är sannolikheten stor att om Socialdemokraterna ska fortsätta regera så får de prata med oss. Då kommer vi använda det till att få igenom reform efter reform för jämlikhet, vinster i välfärden och så vidare. Det är bara att räkna mandaten så ser man att det är på väg åt det hållet.

Publicerad:

LÄS VIDARE