Sjöstedts besked: Då fäller vi regeringen till jul

Tänker samla rödgröna till strid om Alliansen accepterar stöd från SD

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Jonas Sjöstedt uppmanar alliansledarna att ge väljarna ett tydligt besked om sin b-plan.

Om de accepterar stöd från SD tänker han samla ihop de rödgröna till strid.

– Då är vårt mål att lägga en rödgrön budget och fälla en sådan regering redan till jul.

V-ledaren Jonas Sjöstedt kommer meddela talmannen att han vill se Stefan Löfven som nästa regeringsbildare. För att en sådan regering ska kunna få tillräckligt med stöd är han öppen för att ge Centerpartiet och Liberalerna inflytande.

Enligt Sjöstedt saknar Alliansen en plan för hur de ska gå vidare nu när Stefan Löfven har röstats ner.

– Man ser eftertankens kranka blekhet hos den borgerliga alliansen. Det är lätt att avsätta en statsminister men de har inget regeringsalternativ. De har förlorat det här valet. De vet inte vad de ska göra nu och det är oansvarigt, säger han.

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
Jonas Sjöstedt (V).

”Skrivit ut ett recept för kaos”

Att Löfven ska få bilda nästa regering motiverar Sjöstedt med att de rödgröna är större än Alliansen.

– Löfven har flest mandat bakom sig i riksdagen, han har störst förutsättningar att hitta majoriteter som gör att Sverige kan styras.

Läget är mycket låst, hur ska det här kunna lösas?

– Det här är sanningens minut. Centerpartiet och Liberalerna har lovat att inte ta stöd av Sverigedemokraterna. Det enda sättet för Alliansen att ta makten är med Sverigedemokraterna. Nu måste de hålla sitt löfte till väljarna. Annars har de skrivit ut ett recept för kaos.

Fälla regeringen till jul

Sjöstedts budskap till C och L är att tydligt berätta för väljarna att de inte kommer ta makten med SD:s röster. Han uppmanar också partierna att tydliggöra att de inte tänker lägga ner sina röster så att Moderaterna kan ta makten med SD:s röster ändå.

– Allt annat vore ett enormt svek. Skulle en borgerlig regering komma till på det sättet – då är vårt mål att lägga en rödgrön budget och fälla en sådan regering redan till jul.

Har du förankrat den planen med S och MP?

– Nej, det är Vänsterpartiets hållning.

Lövin: ”Bedrövligt”

Även Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin är besviken efter att Stefan Löfven röstats bort.

– Det är bedrövligt att Alliansen har, tillsammans med Sverigedemokraterna, avsatt statsministern utan att kunna presentera ett annat regeringsalternativ som kan få en majoritet i riksdagen.

Hon menar att blockpolitiken borde begravas och att seriösa partier borde sätta sig ned tillsammans och försöka hitta en lösning.

– Ska Alliansen uppfylla sina löften från valrörelsen om att regera utan stöd av SD då är den chansen lika med noll.

Tyder på att Alliansen spricker

Isabella Lövin menar att det finns mycket som tyder på att Alliansen är på väg att spricka inifrån.

– Vi ser hur de liberala partierna Centern och Liberalerna står på ena sidan och Moderaterna och Kristdemokraterna på den andra sidan, där många kan tänka sig att samarbeta med SD. Det här är ett vägval för svensk politik.

Enligt Lövin var det självklart för MP att stödja Stefan Löfven. Men några garantier om att de gröna får vara med i en regering, om Löfven blir statsminister på nytt, det har MP inte fått.

– Nu ska samtal börja, efter att talmannen inleder sina sonderingar. Några garantier finns aldrig, men vi trivs tillsammans och har ett bra samarbete som vi vill fortsätta med, säger Lövin.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE