Riksdagen: ”Vi känner inte till hennes företag”

Publicerad 2016-05-12

Driver massagesalong – får 62 400 kr i riksdagsarvode

I går uppgav riksdagsledamoten Margareta Larsson att hon anmält sin sidoverksamhet, en ayurvedisk massagesalong, till riksdagen, vilket man är skyldig till enligt lag.

Men riksdagen känner inte till hennes företagarverksamhet.

– Det finns ingenting om någon sådan sidoverksamhet i vårt register, säger Mats Carlstedt vid riksdagens centralkansli.

Margareta Larsson, politisk vilde och SD-ledaren Jimmie Åkessons svärmor.

Margareta Larsson lämnade Sverigedemokraterna i slutet av september förra året efter en ­infekterad strid med partiledningen.

Larsson, som även är parti­ledare Jimmie Åkessons svärmor, bestämde sig dock för att sitta kvar i riksdagen och ­fortsätta som ­politisk vilde.

– Just nu tar jag timeout för att landa i mig själv, sa hon till Aftonbladet.

Trots det plockar hon ut fullt ­arvode på 62 400 kronor i månaden – och driver sam­tidigt en massagesalong.

”Finns ingen anmälan”

Till Aftonbladet sa hon i går att hon gör det ”för att hon kan” och menade också att hon tänkte fortsätta hämta ut arvodet utan att arbeta.

Enligt lagen om registrering av riksdagsledamöters åtaganden och ekonomiska intressen, måste ledamöterna själva anmäla "inkomstbringande självständig verksamhet som bedrivs vid sidan av uppdraget."

När Aftonbladet pratade med Margareta Larsson i går uppgav hon att hon hade anmält sin företagarverksamhet med massagesalongen till riksdagen.

Men någon sådan anmälan finns inte registrerad hos riksdagen, enligt Mats Carlstedt vid riksdagens centralkansli.

– Det finns ingenting om någon sådan sidoverksamhet i vårt register.

Där finns ingenting på henne?

– Det stämmer. Uppgifterna raderas efter varje val, så jag kan inte säga vad som fanns före valet 2014. Hon har lämnat in uppgifter 2014, men där finns ingenting och man är skyldig att anmäla en förändring inom tre veckor. Hon har inte uppdaterat med någon sidoverksamhet, nej, säger Mats Carlstedt.

Lagbestämd skyldighet

Thomas Larue är chef för ledamotsadministrationen på riksdagen. Han menar att skyldigheten att anmäla verksamhet är obligatorisk.

– Det är en skyldighet som följer av lag, den här redovisningsskyldigheten i registret. Den är lagbestämd.

Om det nu skulle visa sig att man har en sidoverksamhet och ett eget företag, kan det vara ett lagbrott om man inte angett detta?

– Har man ett uppdrag som det står i lagen att man ska ange och inte kommit in med de uppgifter som följer av detta, då har man brutit mot den lagen, säger Tomas Larue.

Aftonbladet har sökt Margareta Larsson.

Följ ämnen i artikeln