”Jag har utsatts för en grotesk häxprocess”

MP-tjänstemannen Håkan Sundberg träder fram

Uppdaterad 2022-02-18 | Publicerad 2019-01-29

Han målades ut som en säkerhetsrisk med ryska kontakter.

Nu väljer den förre MP-tjänstemannen Håkan Sundberg att träda fram – i hopp om att få ett slut på anklagelserna.

– Det har varit en förskräcklig upplevelse. Efter 17 år som lojal och uppskattad medarbetare utsattes jag för en grotesk häxprocess, säger han.

Håkan Sundberg står på Vasabron i Stockholm och blickar ut över den snötäckta Riddarfjärden. Bakom honom tornar riksdagshuset upp sig. Snett till höger ligger Miljöpartiets kansli. Arbetsplatsen han tvingades lämna efter ett sprucket förhållande och vad han beskriver som bisarra anklagelser.

Håkan Sundberg tvingades sluta som tjänsteman på Miljöpartiets riksdagskansli.

Aftonbladet har i flera artiklar skrivit om turerna kring MP-tjänstemannen. Efter att ha arbetat för partiet i 17 år blev han en sommarkväll 2015 uppringd av sin chef som bad honom komma till MP:s partikansli dagen efter. MP-cheferna Anna Stenvinkel och Eva Svedling lämnade där över ett dokument med en erinran där det stod att han kunde vara en säkerhetsrisk. Anledningen var påstådda och olämpliga kontakter med ryska ambassaden.

”Det räcker nu”

Men uppgifterna stämde inte, vilket Aftonbladet kunnat berätta om i flera artiklar. Trots det har påståendena fortsatt att förfölja honom.

– Jag har aldrig sökt uppmärksamhet och ville för allt i världen inte bli förknippad med de här galenskaperna. Det räcker nu. Jag har ett liv jag vill leva. Jag vill inte vara rädd längre. Därför träder jag fram i dag, säger Håkan Sundberg.

Håkan Sundberg är övertygad om att hans spruckna förhållande med riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar, tidigare utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet, är grunden till att han fick lämna sin tjänst på riksdagskansliet.

Efter att förhållandet tagit slut fick Sundberg erbjudande om att bli omplacerad. När han inte accepterade chefernas bud lades anklagelserna att han kunde vara en säkerhetsrisk fram.

”MP vet att allt är lögn”

Och anklagelserna skulle komma tillbaka. Inte bara en utan flera gånger.

Hösten 2018 publicerade Pernilla Stålhammar själv uppgifterna på sin Facebook. MP-ledningens svarade med att dementera påståendena och utfärda en varning. Stålhammar tvingades sedan lämna sina uppdrag i riksdagen.

– Det är bisarrt att det kan gå till så här i Sverige i dag. Miljöpartiet vet att allt är lögn, men de vägrar att uttala sig och menar att det här skulle handla om ett personalärende. De insinuerar ju att jag skulle vara någon slags nationell säkerhetsrisk, säger Håkan Sundberg.

Håkan Sundberg har under åren upprepade gånger försökt få MP att ge honom en offentlig ursäkt. Han har bland annat vänt sig till dåvarande partisekreterare Amanda Lind.

– De meddelade att de inte var intresserade av att träffa mig och att Miljöpartiet lagt ärendet till handlingarna. De vägrar mig upprättelse trots att de vet att det är lögn, säger han.

”Jag blev upprörd”

Han menar också att personer inom MP medvetet spridit vidare uppgifterna om att han kan vara en säkerhetsrisk, vilket har förstört hans karriär. Han nekades ett uppdrag i den gröna stiftelsen Green Forum. Han lämnade sitt nya arbete på en privat konsultbyrå för att inte skada byråns namn, när det stod klart att konflikten med Miljöpartiet inte skulle lösas enkelt.

I december fick han ännu en gång läsa anklagelserna riktade mot honom, denna gång i rapporten från Atlantic Council. Han hade nyligen startat ett eget företag och kände att ryktena och anklagelserna nu måste få ett slut.

– Jag blev upprörd över att någon fortsätter sprida de här lögnerna. Nu till en amerikansk tankesmedja, säger Håkan Sundberg.

Har informerat MP-ledningen

Rapportförfattaren skriver enligt Håkan Sundberg lögner om Miljöpartiet och civilorganisationer i Sverige i syfte att försöka påverka den svenska Nato-opinionen. Att Pernilla Stålhammar, som enligt rapportförfattaren är uppgiftslämnare, nu är tillbaka i riksdagen ställer han sig frågande till.

– Jag informerade Miljöpartiets ledning att Stålhammar fortsätter att sprida lögner om Miljöpartiet, nu till en utländsk organisation. Men MP har inte agerat. Uppenbart saknar partiet krisinsikt.

Aftonbladet har via mejl ställt frågor till Henrik Sundbom, som skrivit det svenska avsnittet i rapporten från Atlantic Council, men han vill inte bemöta kritiken. Pernilla Stålhammar har via MP:s presschef Pontus Tengby fått möjlighet att kommentera artikeln. ”Hon är inte intresserad av att bemöta påståendena”, svarar han.

ANNONS