”Regeringen styr riket, jag leder regeringen, vi fattar besluten”

Stefan Löfven om ansvar för coronakrisen, dödstal och äldrevården

Publicerad 2020-06-03

HARPSUND. Oppositionen kritiserar Stefan Löfven för att ducka ansvar för coronakrisen och vara för otydlig om virustesterna.

Själv håller han inte med.

– Regeringen styr riket, jag leder regeringen, vi fattar besluten, säger Löfven.

Under några dagar har Stefan Löfven samlat sina medarbetare vid statsministerns rekreationsbostad Harpsund i sörmländska Flen. Också hans hustru, Ulla Löfven, har varit på plats.

Det mesta av statsministerns arbete just nu handlar om coronakrisen.

De senaste veckorna har tonläget höjts och den borgfred som präglat politiken tycks nu vara över. Både från vänster och höger har smockorna åter börjat vina.

Kommission ska utvärdera krisen

Stefan Löfven har pressats hårt om att det svenska coronaarbetet måste utvärderas i en kommission.

Från att tidigare ha sagt att det måste vänta till den akuta pandemifasen är över, svängde han i början av veckan och valde att gå sina kritiker till mötes och lova beslut inom kort.

Men hans problem är inte ur världen för det.

Statsministern ifrågasätts också för att antalet coronatester har svårt att komma upp i antal, för höga svenska dödstal och för att själv ducka ansvar och gömma sig bakom expertmyndigheter som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Statsminister Stefan Löfven (S).

Misslyckande i äldreomsorgen

Sverige har i dag över 4 000 döda i corona och oppositionen är kritisk och menar att regeringen inte har pekat med hela handen och gömt sig bakom sina myndigheter. Har du tagit det ansvar man kan förvänta sig av dig som statsminister?

– Regeringen leder alltid landet och jag leder regeringen, säger Löfven.

– Det är helt klart att det är rätt att se till att begränsa smittspridningen, se till att vi inte får en dramatisk ökning av antal smittade och sjuka och att sjukvården har resurser. Dessutom att begränsa konsekvenserna för löntagare och företag. Det menar jag, den strategin, den är rätt. Sedan måste vi samtidigt erkänna att den delen som handlar om äldreomsorgen, vad gäller smittspridning, det har inte fungerat. Det är uppenbart. Vi har för många äldre som har avlidit.

Förklaringar Löfven lyfter som orsak till att det gått så snett inom äldreomsorgen är bland annat villkoren för de anställda.

– Det är många timanställningar, människor känner sig tvingade att gå till jobbet även om man inte känner sig helt hundra, de är rädda att kanske inte få något jobb. Vi måste vänta med att dra hela slutsatsen, för vi är inte genom det akuta ännu, men här kan vi se att vi har en del i välfärden som måste rustas upp rejält. Den slutsatsen kan man redan nu dra.

Löfven menar att krisen visat vikten av ett lyft för äldreomsorgen. Han jämför med satsningar som tidigare gjorts på barnomsorgen, som han menar i dag är en väl utvecklad verksamhet med utbildade pedagoger.

– Vi har påbörjat ett äldreomsorgslyft, men vi måste göra mer. Det är alldeles uppenbart, säger han.

Stefan Löfven har samlat sina medarbetare på sommarresidenset Harpsund.

Testkritik

Hårdast kritik har dock Stefan Löfven fått i fråga om coronatestningen.

Målet på 100 000 tester i veckan är fortsatt långt ifrån uppnått och såväl Jonas Sjöstedt (V) som Ulf Kristersson (M) har kallat det ett misslyckande.

Partiledarna har uppmanat statsministern att peka med hela handen och kräva att regionerna utför det de är ålagda – annars måste staten ta över.

Löfven menar i sin tur att regeringen har gjort vad den kunnat. Att lova en miljard till testningen och att få fram fler laboratorier som kan analysera proverna är några delar.

Att ansvaret är regionernas har hela tiden varit tydligt, slår han fast.

– Regionerna sa tidigt i maj att de skulle göra det regeringen vill. Så det har inte rått någon tvekan om ansvaret. Ansvaret för sjukvården, omsorgen, smittskyddet, ligger på regionerna.

Men varför har det då tagit sån tid?

– Ja, exakt det… Vi har varit tydliga med vart vi ska. Men man måste ha en liten respekt för att i den här situationen ska regionerna bland annat mer än fördubbla antalet intensivvårdsplatser, det är inte bara en sak som ska på plats. Det är därför jag tycker att, även om ansvaret ligger där så kan man inte ställa ut regionerna och säga, ”nu har ni inte skött det här”, det är en väldigt speciell situation. Men dialogen har förts med regionerna hela tiden.

”Det råder ingen tvekan om att det finns ett formellt ansvar”, säger Löfven om coronatestningen.

”Inte peka finger”

Utifrån vad man i dag vet tycker Stefan Löfven att regeringen hanterat frågan rätt. Men han menar att det är viktigt att det granskas.

– Kommissionen måste gå genom allt det här noga. Däremot råder det ingen tvekan om att det finns ett formellt ansvar, det har det gjort hela tiden.

Löfven påpekar att alla inblandade har höga ambitioner i fråga om testningen. Men också lite olika utgångspunkter.

– En myndighet har sitt perspektiv, en regering sitt och en opposition sitt. Men vi ska inte hamna i ett läge där vi bara sitter och pekar finger på varandra, det är vi skyldiga medborgarna. De bryr sig nog mindre om vem som är formellt ansvarig eller om det är den ena gruppen eller den andra som ska testas. Vi är skyldiga att leverera så mycket vi kan och jag tycker trots allt att myndigheternas dialog med regionerna är bra, det här kanske spelas upp till mer än det är.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen