Riksdagsmän möttes över partigränserna på #killmiddag

Uppdaterad 2017-11-22 | Publicerad 2017-11-08

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) tog initiativ till en killmiddag för män i riksdagen.

Till följd av #metoo bjöd han in manliga politiker från sju olika partier för att snacka om manlighet och jämställdhetsfrågor.

– Om inte vi tar kampen som manliga riksdagsledamöter och framför allt makthavare kommer inte andra göra det heller, säger Robert Hannah.

På tisdagen skedde ett ovanligt möte i riksdagen. Ett 20-tal politiker från sju olika riksdagspartier möttes på en middag för att äta majssoppa och prata om manlighet.

Robert Hannah, Liberalerna, stod bakom initiativet. Han bjöd in män från flera riksdagspartier för att delta på en ”killmiddag”.

Killmiddag är ett initiativ som startats av jämlikhetsstiftelsen Make equal och är en uppmaning till män att träffas tillsammans och se sitt ansvar på vägen mot jämställdhet.

Bjöd in partier

Robert Hannah hade sedan tidigare planer på en killmiddag för män i sitt eget parti, men när kampanjen #metoo slog igenom bjöd han in riksdagsledamöter från flera olika partier.

– Jag var på en killmiddag i Almedalen som jag bjöds in till av Make equal och det var riktigt bra, det var informativt bra och jag fick nya insikter, berättar Robert Hannah.

Efter det ville han arrangera en egen killmiddag och lyfta frågan hos makthavare i riksdagen.

– Jag är glad att jag fick med mig ledamöter från sju olika partier, från alla som jag bjöd in.

Robert Hannah säger att målsättningen är ett nätverk med manliga ledamöter som jobbar med jämställdhetsfrågor och mot sexuella trakasserier och sexuellt våld. Han påpekat att manliga politiker utgör 56 procent av riksdagen och att makten ligger hos dem.

– Det är vi som bestämmer om vi ska ha en samtyckeslagstiftning eller inte. De tre åren jag har suttit i riksdagen har manliga politiker inte riktigt tagit kampen i de här frågorna, säger han.

”Vi behövs i kampen”

Make equal hade förberett flera frågor som de manliga ledamöterna fick diskutera i grupper, bland annat kring varför främst kvinnor arbetar med jämställdhetsfrågor.

Robert Hannah tror att det öppnade ögonen hos flera män och gav dem insikten att de också behövs i kampen.

– Jag ser att det är ett stort steg framåt och att många manliga ledamöter känner ett ansvar. Jag tror att många tänker att “det är inte jag som ska ta den här kampen” och att det är bättre att låta kvinnorna ta det, säger han. 

Ett nätverk med manliga ledamöter kan förändra det, menar han.

– Jag tror att det kommer leda till en större insikt, vilja och känsla av att man kan delta i debatten, att det inte är en zon där bara kvinnliga ledamöter tar kampen utan att det här är en kamp vi tar tillsammans. Där tror jag vi kommer märka skillnad, säger han.

Make equal

På middagen deltog bland andra Ida Östensson, grundare och ordförande i Make equal. Hon öppnade med ett brandtal och avslutade med att skicka med tips till männen på hur de kan ta samtalet vidare, däremellan deltog hon inte eftersom samtalet var separatistiskt för män.

– Jag tycker det är grymt att det är några av Sveriges mäktigaste män som samlas och pratar om det här, säger Ida Östensson till Aftonbladet.

Hon menar att det är viktigt att män träffas och pratar om känslor, manlighet och jämställdhet – även om det ”låter helt sjukt att det ska var något unikt att män ska prata”.

– Jag tror att de kommer ta med sig en förståelse för att de har ett särskilt ansvar i samhället. Att gruppen män är problemet och att enskilda män är lösningen, oavsett om debatten är på tapeten genom en hashtag eller inte.

Följ ämnen i artikeln