Björklunds besvikelse: Vinden blåser inte i vår rikting

Intern kritik på valnatten: Sluta vela

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Kvällen blev en katastrof för Liberalerna.

Partiet gjorde sitt sämsta EU-val någonsin och var bara några tusen röster från att åka ur.

– Vi förstod ju att vi skulle backa, men det är klart det här är en besvikelse, säger Jan Björklund.

Liberalerna gjorde med ett preliminärt valresultat på 4,1 procent sitt sämsta EU-val någonsin. Partiet halverar sitt väljarstöd och mister sitt andra mandat i parlamentet.

Trots magplasket utbröt ett lättnadens jubel på partiets valvaka på Södermalm i Stockholm när resultatet publicerades vid 23-tiden på söndagen. Med några tusen röster lyckades partiet hålla sig över spärren på 4 procent. Vid midnatt var resultatet dock fortfarande inte 100 procent säkert eftersom det återstod ett antal distrikt att räkna.

–När partier backar är det inte ovanligt att man säger att vi inte nådde ut med vårt budskap. Jag tänker inte säga det: Vi nådde ut med vårt, sa Jan Björklund kort efteråt.

– Vi är det Europavänliga partiet, nu blåser vindarna åt ett annat håll. De som vill krossa och avskaffa EU går framåt, fortsatte han.

1 av 2 | Foto: NILS PETTER NILSSON
Jan Björklund har all anledning att vara besviken över valresultatet.

Vad får det för konsekvenser för L som parti?

– Vi förstod ju att vi skulle backa, men det är klart det är en besvikelse.

EU-valrörelsen blir den sista för Jan Björklund, som snart lämnar rollen som partiledare. På frågan om han är självkritisk till något säger han att processen med toppkandidaten Cecilia Wikström, som ströks från listan, borde hanterats mycket fortare.

– Jag har varit politiker i 25 år, det är lite vemodigt att sluta. Det är ett fantastiskt roligt jobb. 

Vad är det viktigaste L behöver göra för att få tillbaka väljarna?

– Jag ska säga det man absolut inte ska göra. Att börja svaja med politiken och försöka springa efter opinionen. Man måste hålla fast det man tror på.

Om inte rösträkningen förändras till L:s nackdel eller någon annan kandidat lyckas kryssa sig fram blir det toppkandidaten Karin Karlsbro som partiet skickar till Bryssel. Även hon tar upp högervindarna i Europa som en förklaring till L:s misslyckande.

– Politik är långsiktigt, det är inte bara att anpassa sig åt det håll som det blåser. Vi tror på Europasamarbetet, säger hon.

Andra liberaler ser resultatet som ett tecken på att partiet nu måste ändra rikting.

– Många borgerliga väljare har övergett oss. Åren av otydlighet och interna konflikter har legat som en hinna över vårt parti har bidragit till att väljarna inte har röstat på oss. Det här visar att vi har en otrolig stor utmaning framför oss. Vi måste börja diskutera vilket parti vi vill vara, säger riksdagsledamoten Gulan Avci.

Joar Forssell, ordförande i ungdomsförbundet LUF:

– Problemet är att vi har haft en stökig höst och en bråkig vinter. Nu måste vi sluta vela mellan å ena sidan vara tuffa betonghöger och andra sidan moderna frihetliga. Vi ska välja den senare. Vill man konkurrera med M och KD får man nog inte så många väljare.

Publicerad:

LÄS VIDARE