Arbetslösa förlorar halva inkomsten i sommar – LO vill att regeringen gör mer

Publicerad 2020-04-23

Coronakrisen kan leda till att arbetslösa i sommar får svårt att betala sina räkningar och bolån.

Det befarar LO, som nu vill se en förlängning av den höjda a-kassan.

– Redan i sommar berörs tiotusentals människor, säger ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

I slutet av mars presenterade S/MP-regeringen och samarbetspartierna C och L ett krispaket där man bland annat höjde taket i a-kassan de första 100 dagarna av arbetslöshet, till 1200 kronor per dag.

Det var ett besked som gillades av de fackliga organisationerna.

Trots det menar nu Karl-Petter Thorwaldsson att nya åtgärder måste till.

Förklaringen är att coronapandemin ser ut att bli betydligt mer långdragen än vad man först trodde.

– Då sa alla att allt skulle öppna igen i maj, nu säger experterna att vi kan förvänta oss att få leva med olika typer av restriktioner kanske hela det här året.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

Tappar halva inkomsten

Därför går det heller inte att räkna med en arbetsmarknad som återhämtar sig redan i sommar – vilket kan ställa till stora problem för dem som var först ut att varslas från sina jobb, menar LO-basen.

– Redan i juli och augusti har vi människor som har fått sina första hundra dagar och som då kommer att tappa nästan halva sin inkomst, från 1200 kronor om dagen till 680 kronor.

Därför kräver nu LO att regeringen och samarbetspartierna tar ett varv till i frågan – och inför ett andra steg i a-kassan där man efter hundra dagar trappar ned till cirka 1000 kronor om dagen.

Riskerar att sprida sig

Ännu hellre skulle dock Thorwaldsson se att man förlänger tiden med en ersättning på 1200 kronor.

– Då klarar sig familjerna bättre, särskilt ensamstående som kommer att få det väldigt svårt på en lägre nivå. Det är en sak som regeringen och samarbetspartierna får fundera över, säger han.

Enligt LO-basen är det smart att investera i människors inkomster.

Han poängterar att det håller igång konsumtionen och hindrar krisen från att sprida sig till fler branscher, som till exempel bostadssektorn som riskerar att påverkas negativt om människor inte längre har råd att betala sina bostadslån eller hyror.

Även högavlönade drabbas

Karl-Petter Thorwaldsson menar att varselstatistiken visar att det är många olika grupper på arbetsmarknaden som nu förlorar sina jobb.

Dels låglönegrupper som finns inom hotell, restauranger och handel men också mer högavlönade som konsulter och experter, vilka drabbats i spåren av att företag som Volvo och Scania dragit ned.

– Bland de välavlönade är det ännu större risk för att många är högt belånade.

Utbilda i bristyrken

Karl-Petter Thorwaldsson vill dock inte bara att regeringen ska göra mer för de arbetslösas ekonomi. Han vill dessutom att Sverige ska använda den här tiden till att utbilda människor i bristyrken.

– Vi har avrustat arbetsförmedlingen väldigt mycket de senaste tio åren. Nu ser vi större behov av arbetsförmedlingen eller andra utbildningsanordnare än kanske någonsin. Då ä det lite av ett ödets ironi att vi har stora brister fortfarande, till exempel inom omsorgen. Säkert 50 000 personer skulle kunna gå rakt in i den sektorn om de bara fick matchande utbildning.

Ofta hänger det på språket, menar han.

– Ett vanligt problem är att man har kunskap för att vara undersköterska eller biträde i äldreomsorgen, men man saknar svenskkunskaper. Då måste det vara bättre att intensivutbilda människor så de kan ta de jobb som är lediga.

Neka och du kan stängas av

Men behoven är inte bara stora inom vård och omsorg. Även inom transportsektorn och jordbruket finns många lediga jobb, framhåller Thorwaldsson.

Den som uppbär arbetslöshetsersättning ska heller inte kunna vägra att ta de lediga jobb som finns, slår LO:s ordförande fast.

– Där ska vi vara benhårda. Annars ska man stängas av från a-kassan.