Stökig lönerörelse bäddar för storkonflikt

Publicerad 2016-03-30

Årets avtalsrörelse är stökigare än på mycket länge.

Fack och arbetsgivare inom industrin, som sätter märket för kommande års löneökningar, har ännu inte lyckats komma överens om att nytt avtal – och tiden är på väg att rinna ut.

Nu rycker en stor konflikt på svensk arbetsmarknad allt närmare.

Just nu pågår intensiva förhandlingar mellan fack och arbetsgivarna inom industrin – och flera miljoner svenskars löner står i förlängningen på spel.

Natten mellan torsdag och fredag går det så kallade "industriavtalet" ut och det blir fritt fram att ta till stridsåtgärder. Men innan dess är det tänkt att parterna ska enas om ett nytt avtal. Det slår bland annat fast hur löneökningarna för arbetstagare inom industrin ska se ut de kommande åren.

Stökig avtalsrörelse

Men årets avtalsrörelse är både stökig och förhandlingarna har försenats.

Sedan tidigare är det känt att det denna gång inte finns någon samordning mellan LO-förbunden. Dessutom har parterna inom industrin mycket svårt att komma överens, trots att det kopplats in opartiska medlare. Eftersom det inte finns något "märke" att förhålla sig till innebär det också att parterna inom andra branscher, utanför industrin, har svårt att börja förhandla trots att flera hundra kollektivavtal går ut den 31 mars.

I måndags kom Industriarbetsgivarna med ett bud som Facken inom industrin – GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen – bestämt tackade nej till.

”Vi avser att fortsätta avtalsförhandlingarna i syfte att nå ett kollektivavtal som ger löntagarna reallöneökningar och en förstärkt avsättning till avtalspensionen; deltidspension/flexpension. Vi avvisar med skärpa de låga löneökningsnivåer som arbetsgivarna föreslår”, skrev man i en kommentar.

Sedan dess har förhandlingarna mellan parterna fortsatt och från facken vill man inte ge några fler kommentarer i dagsläget.

”Förutsätter vi kommer överens”

Robert Schön, vice vd Industriarbetsgivarna, säger att förhandlingarna är "kärva". Han menar att budet som arbetsgivarna kom med var skäligt.

– För det första så fick facken ett antal saker de ville ha, som att avtalet skulle vara på två år till exempel. Lönenivån låg också i nivå med hur det ser ut i utlandet, till exempel det tyska stålavtalet. Vi hade svårt att se varför svenska stålföretag ska ha högre löneökningar än de tyska konkurrenterna.

Han utgår i från att parterna kommer komma överens innan tidsfristen löper ut natten mellan torsdag och fredag.

– Det förutsätter jag, säger Schön.

Samtidigt är det stökigt på flera andra håll där avtalen löper ut inom kort.

Två LO-förbund, Målarna och Byggnads, har varslat om strejker. Måleriföretagen har svarat med att varsla om så kallad lockout, en stridsåtgärd där arbetsgivaren utestänger de anställda från arbetet.