MP presenterar stor cykelsatsning

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Miljöpartiet vill se en storsatsning på cykelvänliga och barnvänliga städer.

Totalt vill partiet lägga en halv miljard kronor om året – bland annat för att fler ska ta cykeln.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall

Miljöpartiet presenterar i dag tio förslag för mer barnvänliga städer. Flera av förslagen handlar om cykling. Att barn ska känna sig trygga med att ta cykeln till skolan, att det ska finnas bättre och säkrare cykelvägar.

Partiet vill också införa skattefria cykelförmåner. Det handlar till exempel om att arbetsgivare ska kunna tillhandahålla cyklar till sina anställda skattefritt och att man ska kunna använda friskvårdsbidrag för cykelinköp.

MP vill ha som nationellt mål att alla tolvåringar ska känna sig trygga att cykla till skolan och att kommuner ska kunna lära barn att cykla.

Viktigt att göra det möjligt för fler att cykla

– Vi ser hur många barn faktiskt inte vågar cykla till skolan, andelen barn som tar sig själv till skolan har minskat mycket för att föräldrar känner sig otrygga med vägen dit. Att göra det möjligt för fler att cykla tycker jag är viktigt, säger språkrör Gustav Fridolin.

Ska verkligen politiker lägga sig i hur familjer organiserar sina resor?

– Nej, men vi ska göra det möjligt att kunna cykla. I dag tvingas många välja bort det.

Halv miljard årligen

Vad kostar allt det här och hur ska det finansieras?

– Den totala investeringen är en halv miljard kronor årligen. Sedan gör vi ett antal skattesänkningar, till exempel för bilpooler och ekoturism, säger Gustav Fridolin och tillägger att satsningen ska förhandlas med S inför höstbudgeten.

MP vill också bland annat ge skolor ska erbjuda barn simskola på loven och att högstadieelever får rätt att lära sig simma utanför skolan.

Publicerad: