Regeringens beslut – elefanter förbjuds på cirkus

Publicerad 2018-06-19

Nu blir det stopp för elefanter och sjölejon på cirkus – ett förbud träder i kraft i april nästa år.

Regeringen vill också utreda obligatorisk märkning och registrering av katter.

– Det skulle ge betydligt bättre kontroll än i dag på vem som äger en katt, säger Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S).

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Det är en ny djurskyddslag som träder i kraft 1 april 2019 som ligger bakom förbudet mot elefanter och sjölejon på cirkus, något som länge efterfrågats av djurrättsorganisationer.

Regeringen klubbar en rad åtgärder med anledning av den nya lagen vid sitt sammanträde på onsdagen.

”De kommer inte kunna ta med de här djuren”

Bland förändringarna finns att elefanter och sjölejon nu läggs till listan av redan tidigare förbjudna djur, såsom apor, noshörningar, flodhästar, giraffer och olika typer av rovdjur.

– Svensk cirkusbransch har tagit ansvar för detta för flera år sedan och har inte elefanter och sjölejon längre. Men det finns en del utländska cirkussällskap som har det fortfarande. De kommer inte att kunna ta med de här djuren till Sverige längre, säger Sven-Erik Bucht.

Något totalförbud för djur på cirkus har dock inte diskuterats.


Förbjudet att överge sin sommarkatt

När den nya djurskyddslagen tas i bruk i april nästa år blir det också förbjudet att överge sitt husdjur, till exempel att lämna kvar en sommarkatt, poängterar landsbygdsministern.

– Den som äger katten har ett ansvar. Kan man inte finna vem som äger den så har länsstyrelsen enligt den nya lagen en skyldighet att omhänderta djuret, säger Bucht.

Straffskalan ska vara allt ifrån böter och upp till två års fängelse.


Kattregister utreds

För att göra det lättare att spåra vem som äger en katt vill regeringen också utreda obligatorisk märkning och ett register för katter.

Chefsrådman Ulrika Geijer får uppdraget och ska bland annat se vilka konsekvenserna skulle bli för kattägarna, men också om det är förenligt med EU-reglering för personuppgifter och dataskydd. Arbetet ska pågå mellan september i år och augusti nästa år.

– Med ett register skulle vi få betydligt bättre kontroll än i dag på vem som äger en katt. Hittar du en förvildad katt i dag är det ofta svårt att fastställa ägaren, säger Bucht.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!