Alliansväljarna: Fäll regeringen!

Av: Anette Holmqvist, Jonathan Jeppsson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Sex av tio av Alliansens väljare vill att man går fram med en gemensam budget och fäller regeringen.

Mest positiva är kristdemokraterna, visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Det visar att våra väljare vill att vår politik ska genomföras. Det är ett gott betyg, säger partisekreteraren Acko Ankarberg (KD).

En rad alliansföreträdare har den senaste tiden framhållit att de borgerliga partierna bör gå fram med en gemensam budget och fälla Stefan Löfvens regering. Budgeten skulle gå genom riksdagen då Sverigedemokraterna har sagt att man stöttar Alliansen, under förutsättning att Moderaternas asylpolitik gäller.

Nu visar Aftonbladet/Inizio att också en majoritet av Alliansens väljare är med på tåget.

KD och M är för

Totalt vill 59 procent av de 1 343 tillfrågade att de fyra borgerliga partierna ska gå fram med en egen budget i höst, med syfte att fälla regeringen.

Allra mest positiva till idén är KD-väljarna, där 82 procent svarar ja.

– Det skiljer sig mycket mellan de olika partierna inom Alliansen. Kristdemokraterna och moderaterna är klart för en sådan hållning. Bland centerpartister är det ungefär lika många som är för som mot förslaget. Hos liberalerna är fyra av tio osäkra, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Det finns inga större skillnader i resultatet geografiskt eller mellan olika åldersgrupper. Män är dock något mer för ett ja än kvinnor.

Statsvetaren: Logisk följd av DÖ

Statsvetaren Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån, ser resultatet i Aftonbladet/Inizios undersökning som en följd av att Decemberöverenskommelsen föll.

– KD var drivande i den processen, då är den logiska följden att fälla regeringen. Det ena följer av det andra, säger han.

Att KD:s och M:s väljare är mest benägna att säga ja beror på synen på Sverigedemokraterna, menar han.

– Inom C och L är man mycket mer skeptiska till att bilda en regering som litar på SD, medan stora delar av M och KD har förlikat sig med att det är så man kommer att behöva göra.

KD:s partisekreterare Acko Ankarberg kallar undersökningen "intressant".

– Det visar att våra väljare vill att vår politik ska genomföras. Det är ett gott betyg efter de åtta år som vi har suttit i ledningen för Sverige, säger hon.

Att väljarna därmed kan tänka sig stöd av SD anser hon dock är en slutsats man inte kan dra.

– Jag tror att väljarna helt enkelt har sett att det är vår budget som ger fler jobb i Sverige, säger Ankarberg Johansson.

”För mycket som skiljer”

C:s partisekreterare Michael Arthursson framhåller att väljare som vill se en gemensam budget kanske inte ser vilka följder det kan få.

Han menar att de rödgröna är större än Alliansen i riksdagen, vilket skulle göra de borgerliga partierna beroende av SD:s aktiva stöd i varje omröstning. En situation han menar att C inte vill hamna i.

– Det vore inte bra. Det är för mycket som skiljer mellan oss och SD. De har tidigare hotat med att fälla den regering som inte dansar efter deras pipa. Jimmie Åkesson har sagt att man under vissa premisser kan stödja en Alliansbudget första gången, sedan är det mer osäkert.

Publicerad:

LÄS VIDARE