Lars Adaktusson petas från KD-toppen

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2019-06-19

Lars Adaktussons tid i Kristdemokraternas toppskikt är snart över.

Partiets valberedning vill peta honom från partistyrelsen och rollen som andre vice ordförande – då man saknar förtroende för KD-toppen.

Det uppger flera källor för Aftonbladet.

Inför EU-valet i maj hamnade Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson och andre vice ordförande Lars Adaktusson i fokus.

Orsaken var hur han som EU-parlamentariker röstat i ett stort antal voteringar kring abortfrågan.

Kritiken mot den före detta journalisten Adaktusson blev hård och det drabbade även Kristdemokraterna som föll tillbaka i valspurten.

Partiledaren Ebba Busch Thor fick svara på en lång rad frågor kring partiets syn på abort tiden som följde. Hon vädrade också en del kritik mot hans agerande.

KD-toppen Adaktusson, som sedan i höstas sitter i riksdagen, höll sig under flera dagar borta från intervjuer och när han trädde fram lade han skulden på medias rapportering.

– Jag är mån om att få ge en annan bild av mig än den som har getts de senaste veckorna. Jag har framställts som en mörkerman och allt möjligt, sa han till Expressen.

Adaktusson petas från KD-toppen

Nu kan Aftonbladet avslöja att Adaktussons dagar i KD:s toppskikt snart är över. Fler av varandra oberoende källor berättar att partiets valberedning, en enig sådan, vill peta honom från posten som andre vice ordförande. Det är en roll han haft sedan 2017.

Man vill inte heller att han ska sitta med i partistyrelsen efter rikstinget i höst.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns en frustration kring Adaktussons agerande, att han har satt sig själv före partiet vid flera tillfällen.

Lars Adaktusson säger till Aftonbladet:

– Vad valberedningen tycker och säger kan inte jag ha några synpunkter på, säger han.

Hur reagerar du på uppgifterna?

– Jag reagerar inte alls. När det gäller valberedningen vet jag inte hur de tänker.

I en intervju med Expressen säger Adaktusson att han på eget bevåg lämnar partistyrelsen och rollen som andre vice ordförande. Han menar dock inte att anledningen är att förekomma en petning.  

KD:s riksting arrangeras i Umeå den 8–10 november.