Peter Eriksson slår tillbaka mot Sjöstedt och Schlyter

Publicerad 2016-07-02

VISBY. Regeringens beslut om försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet sågas hårt av både Jonas Sjöstedt (V) och Carl Schlyter (MP).

Nu slår statsrådet Peter Eriksson (MP) tillbaka.

– De båda driver en populistisk linje, säger han.

I morse meddelade regeringen att man inte kommer stoppa statliga bolaget Vattenfalls försäljning av deras omskrivna tyska bronkolsverksamhet. Beskedet väckte ramaskri från stora delar av miljörörelsen men även från flera ledande politiker. Bland dessa fanns Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

– Det här är det sämsta klimatbeslut som kan tas. Enorma mängder kol kommer att eldas upp och förstöra vårt klimat, sa V-ledaren.

MP:s riksdagsledamot Carl Schlyter riktade hård kritik mot sina partikamrater i regeringen och bad på egen hand väljarna om ursäkt på de grönas vägnar.

Det har fått bostadsminister Peter Eriksson (MP), tidigare språkrör, att reagera kraftigt. Han säger att uttalandena från Sjöstedt och Schlyter gör honom irriterad.

– De verkar försöka skapa illusionen av att vi bara kunde bestämma att lägga ned alla brunkolsgruvor och kraftverk. Men det är inte riktigt så enkelt, säger Eriksson.

”Kan inte styra tysk energipolitik”

Enligt Eriksson kan inte svenska bolag bara köpa tyska gruvor för att sedan lägga ned dem:

– Tyskland är Europas stormakt och det är till och med på delstatsnivå så att man har lagar som innebär att man inte ensidigt från Vattenfall bara kan lägga ned verksamheten. Det måste i så fall ske efter förhandlingar med delstatsregeringen. Jag tror det är väldigt överdrivet att tro att Sverige ska kunna styra tysk energipolitik på det här sättet.

Bostadsministern säger att Schlyter och Sjöstedt driver en populistisk linje.

– De får det att se ut som att just det här beslutet skulle leda till enorma utsläpp eller inte. Men det är inte så det är. Om man tog ett annat beslut än det regeringen gjort måste man i nästa skede driva den här verksamheten under lång tid framåt.

Tuff fråga för MP

Frågan om det tyska brunkolet har varit en uppslitande affär för Mijöpartiet. I valrörelsen 2014 vevade språkröret Gustav Fridolin med en kolbit och manade till kamp mot att Vattenfall skulle utöka sin verksamhet.

Enligt Eriksson har MP all anledning att vara självkritiska till hur man agerade i valrörelsen.

– Vi borde ha varit mycket tydligare med vad som egentligen är rimligt och möjligt att göra på svensk nivå. Men jag håller med om att det var ett vansinnigt beslut att köpa in det här kolgruvorna från början. Det kämpade jag emot som språkrör. Men det fungerar inte så att vi kan köpa in kolgruvor från Tyskland för att sedan lägga ned dem. Det är faktiskt en illusion.

Carl Schlyter get inte mycket för att Eriksson tycker att han driver en populistisk linje.

– Den är åtminstone populär. De flesta svenskar, inom Socialdemokraterna till och med, tycker att det är effektiv klimatpolitik att låta brunkolet vara kvar i marken. Det är en politik som Miljöpartiet drev i hela valrörelsen. I så fall får han attackera sig själv också.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln