Ulf Kristersson har träffat Stefan Löfven i dag

Har med regeringsbildningen att göra

Publicerad 2018-10-04

Ulf Kristersson och Stefan Löfven träffades i dag före ett enskilt möte.

Det skedde på M-ledarens initiativ och hade med regeringsbildningen att göra.

– Inom ramen för sitt sonderingsuppdrag, med syfte att bilda en regering som tolereras av riksdagen, har Ulf Kristersson träffat Stefan Löfven i dag, uppger Moderaternas presschef Cherine Khalil.

Moderatledaren Ulf Kristersson fick i tisdags i uppdrag av talmannen Andreas Norlén att sondera för möjligheterna att bilda en regering som tolereras av riksdagen.

I samband med detta slog han fast att han kommer att hålla en rad möten under tiden framåt – med de andra alliansledarna men även med Stefan Löfven (S).

I dag träffades Löfven och Kristersson för ett möte.

”Möten inbokade”

Det bekräftas av M:s presschef Cherine Khalil i en skriftlig kommentar till Aftonbladet:

”Efter att inledningsvis ha träffat samtliga partiledare inom Alliansen har Ulf Kristersson i dag, inom ramen för sitt sonderingsuppdrag med syfte att bilda en regering som tolereras av Riksdagen, träffat Stefan Löfven i dag. De kommande dagarna har Ulf Kristersson möten inbokade med Alliansens partiledare för att diskutera utkomsten av mötet med Socialdemokraterna och det fortsatta arbetet”.

Hos Stefan Löfven stab hälsar man att alla kommentarer om eventuella möten måste ställas till den som är ansvarig för sonderingarna, alltså Kristersson.

Redan före den första talmansrundan sökte Kristersson kontakt med Löfven och de båda talades vid.

I fredags sa M-ledaren till Aftonbladet att det skulle bli fler samtal.

– Jag föreslog att vi skulle ha ett uppföljande samtal. Han föreslog då att vi skulle avvakta talmansprocessen. Men nu är vi ju inne i den så jag skulle förmoda att det inom ramen för talmanssamtalen blir det naturligt med ett nytt samtal. Jag vill det.

Och i dag har mötet alltså hållits.

Lööf: Vi träffas i Alliansen

Aftonbladet träffade Annie Lööf i riksdagen på torsdagseftermiddagen. Hon sa då att även alliansledarna suttit i möte tidigare under dagen.

– Vi träffas i stort sett varje dag, det har vi gjort sedan valdagen. Det är viktigt för oss att förbereda blocköverskridande samtal och tala om vägen framåt. 

Det pågår en diskussion inom L att hellre släppa fram en M-KD-regering än att gå till S. Vad säger du om den diskussionen?

– Vi är inte alls där ännu. Hela Alliansen är fast besluten om att hålla ihop. 


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!