Peter Lundgren slår tillbaka – har polisanmält Winberg

Uppdaterad 2019-05-23 | Publicerad 2019-05-22

Peter Lundgren (SD) har polisanmält sin partikamrat Kristina Winberg för förtal efter tafsskandalen.

Det berättade han när han anlände till Aftonbladets EU-debatt.

– Förundersökningen har jag inga problem med, det är bara den här smutskastningen som aldrig tar slut, då blir det till slut förtal, säger Lundgren.

För en stund sedan anlände SD:s toppnamn i EU-valet, Peter Lundgren, till Aftonbladets debatt i Stockholm.

För ett par dagar sedan avslöjade Expressen att han ska ha tagit en kvinnlig partikamrat på brösten när han var onykter på en fest. Något han själv har kallat ett ”tölpigt beteende” som han ångrar.

Drog sig undan

Efter turbulensen som följde drog han sig undan offentlighetens ljus och ställde in sin medverkan i en rad planerade framträdanden inför valet.

Så sent som i går var beskedet att han inte heller skulle delta i Aftonbladets debatt, men på onsdagseftermiddagen kom nya besked om att han trots allt skulle delta.

När Lundgren anlände fick han en rad frågor om skandalen och uttalade sig för första gången sedan pausen.

Han berättade bland annat att han välkomnar att frågan nu utreds i en förundersökning om misstänkt sexuellt ofredande och riktade också kritik mot media.

– I stället för att media ska vara åklagare, domare och bödel går vi in i rättsystemet nu, det välkomnar jag, säger han.

Han menade också att han har polisanmält sin SD-kollega Kristina Winberg, som var den som avslöjade skandalen kring honom. Hon har petats som kandidat för SD i EU-valet och partiet menar att hon ”uttryckt sig hotfullt i förhållande till partiet samt agerat i det dolda för att skada partiets anseende”.

– Det sättet hon hänger ut mig på i varenda intervju, det känns inte okej, säger Lundgren om varför han anmält.

”Tar aldrig slut”

Efter debatten utvecklar han sitt resonemang.

– Jag tycker att det är hemskt att man (Winberg) i varje intervju försöker måla ut mig som något jag inte är. Man sviker förtroendet till kvinnan som drabbats i det här fallet och hänger mer eller mindre ut henne. Jag tycker att det får finnas en gräns för hur man beter sig.

– Förundersökningen har jag inga problem med, det är bara den här smutskastningen som aldrig tar slut, då blir det till slut förtal, säger han om Kristina Winbergs kommentarer om det misstänka tafsandet.

Skärmdump från SD-filmen.

”Det knäcker en”

Peter Lundgren menar att de senaste dagarna har varit mycket jobbiga både för honom själv och hans närmaste.

– Det är ganska jobbigt  Jag tror ingen som inte varit utsatt för ett sådant här drev förstår hur det är. Det knäcker en ganska mycket.

– Jag har familj, barn och barnbarn som får se mig bli uthängd över hela landet.

Han framhåller också att han och kvinnan som utsattes fortsatt har god kontakt.

På frågan om han ångrar något säger han:

– Ja, man ångrar väl alltid saker, men vi har gått vidare. Vi är goda vänner och var faktiskt ute och åt middag här om kvällen, säger han.

Winberg ifrågasätter

Kristina Winberg ställer sig frågande till att ha blivit anmäld för förtal.

– Jag förstår ingenting. Jag förstår inte vad han skulle kunna anmäla mig för, för jag har bara talat sanning om den här situationen. Jag är väldigt frågande till vad han skulle kunna anmäla mig för, säger hon till Expressen.

I Sveriges radios debatt som avslutades strax före klockan 17 på onsdagen representerades SD av SD:s tredjenamn Charlie Weimers. Hur beslutet om att Lundgren skulle göra comeback en dag tidigare än vad som först sagts har SD:s presstjänst inte kunnat svara på.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Allt du behöver veta om Aftonbladets EU-debatt

Vad: Aftonbladets debatt mellan partiernas toppnamn i EU-valet på söndag.

Var: I Aftonbladets app eller på aftonbladet.se.

När: Klockan 20.00 i kväll, fyra dagar före valet.

Hur: Debatt med Robert Aschberg som programledare och Lena Mellin som bisittare.

Medverkande: Malin Björk (V), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Sara Skyttedal (KD), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M), Peter Lundgren (SD) och Soraya Post (FI).

Ämnen: De som väljarna tycker är viktigast: klimat och miljö, flyktingar och invandring samt terror- och brottsbekämpning.