Storbråk skakar Moderaternas toppskikt

Av: Jonathan Jeppsson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett storbråk på högsta nivå skakar Moderaterna.

En grupp riksdagsledamöter anklagas för att ligga bakom en attack på partitoppen Ulf Kristersson, efter att interna mejl läckt ut till tidningen Expressen.

– Det här handlar om personer som planerar för sina karriärer längre fram, säger en M-källa till Aftonbladet.

1 av 4 | Foto: Urban Andersson
Anna Kinberg Batra.

En svår konflikt har blossat upp i Moderaternas absoluta toppskikt. Detta efter att interna mejl från partiets riksdagsgrupp, kritiska mot den ekonomisk-politiske talespersonen Ulf Kristersson, läckt ut till tidningen Expressen.

I ett av mejlen går riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin till angrepp mot Kristerssons ansvarsområde.

"Mycket av Moderaternas problem den senaste tiden har enligt min bedömning varit att vi levererat för tunt på det ekonomiskpolitiska området och i allt för stor utsträckning ifrågasatts för att vi ständigt bytt positioner, på ett sätt som inte alltid tydligt kunnat förklaras", skrev riksdagsledamoten enligt tidningen.

Skapar splittring

Upprinnelsen till mejlet ska ha varit att Kristersson inte tillräckligt tydligt taigt avstånd från C-utpselet om att bryta loss skatteförslag ur regeringens budget.

Ulf Kristersson ska ha velat gjuta olja på vågorna. Han svarar i mejltråden att ”den situation hela Alliansen nu befinner sig i tror jag tvärtom kräver mer eftertanke och besinning”.

Men M-källor är nu starkt kritiska till en grupp inom riksdagsgruppen som man menar skapar splittring i partiet.

Den som enligt källor sägs gå i spetsen för kampanjen är riksdagsledamoten Niklas Wykman.

– Man hör alltid kritik från dessa människor. Niklas Wykman är alltid kritisk, nu senast i en artikel i Dagens Industri i helgen. Han har en falang som orkestrerar attacken, säger en M-källa.

En annan källa berättar:

– Det här handlar om personer som planerar för sina karriärer längre fram. Det skapar splittring och osämja och det gillar man inte i den moderata gruppen.

”Befängda uppgifter”

Niklas Wykman menar att uppgifterna om att han skulle ha orkestrerat en attack är ”befängda”.

– Jag har uttryckt hundraprocentigt stöd för Anna Kinberg Batra och hennes linje. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är helt taget ur luften. Den här ryktesspridningen kommer från någon som vill partiet illa.

– Den som har läckt mejlen borde ompröva sitt engagemang i vårt parti. Det är en helt orimlig sak att göra.

”Stämningen är god”

De interna stridigheterna och de läckta mejlen togs upp riksdagsledamöternas gruppmöte under tisdagseftermiddagen. Efter mötet ville såväl Ulf Kristersson som partiledaren Anna Kinberg Batra tona ner kritiken.

– Jag uppfattade bara att det fanns frågor och att jag besvarade de frågorna, säger Ulf Kristersson om de läckta mejlen.

– Några sådana frågor fanns det, men inget ifrågasättande. Vi har en ståndpunkt om budgeten och det har inte förändrats. Vi noterar Centerns synpunkt. Vi tycker att det är bra att de vill göra något, men vi tror att vi har en bättre lösning på problemet. Vi samtalar om frågan, mer dramatiskt än så är det inte.

I helgen uttalade sig riksdagsledamoten Niklas Wykman i Dagens Industri, där sa han att Moderaternas ekonomiska politik brister. Delar du hans bild?

– Nej, det gör jag verkligen inte och det gör inte riksdagsgruppen heller. Jag uppfattar att vi har ett brett stöd för den ståndpunkt vi har nu i allmänhet. Sedan vet alla att vi håller på med saker som vi inte är färdiga med. Vi har en reformgrupp som håller på med saker och vi ska vara färdiga med ett program till sommaren och sedan ska det bli ett Alliansmanifest.

Anna Kinberg Batra beskriver, trots storbråket, stämningen i riksdagsgruppen som ”god”.

– Jag tycker den är god, vi är väldigt taggade efter de senaste veckorna. Vi har fortfarande en tuff period som kan ta lång tid innan vi kommer igenom. Men efter vårt möte i Karlstad har vi en bra riktning framåt. Nu ska vi öka.

Hur är Ulf Kristerssons ställning i riksdagsgruppen?
– Den är jättestark. Han ska bli Sveriges nästa finansminister.

Publicerad:

LÄS VIDARE