Intern konflikt hotar Löfven

Splittring om vinster i välfärden – igen

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi vill lägga krutet på att begränsa vinsterna i skolan – och låta sjukvårds- och omsorgsföretagen vara.

Nu ryter flera tunga partiföreträdare ifrån.

– Vinstbegränsningarna ska gälla hela välfärden, ingenting annat, säger Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö (S) och suppleant i partistyrelsen.

1 av 2

Socialdemokraternas kongress 2013 var vinster i välfärden den fråga som diskuterades allra mest. Efter en långdragen intern konflikt lyckades man till slut enas om en kompromiss.

Men frågan har ändå fortsatt plåga S-ledningen. Efter valet 2014 kom S/MP-regeringen och Vänsterpartiet överens om att vinsterna skulle begränsas och en utredning med förre kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) tillsattes.

När utredningen, som kritiserats hårt längs vägen, presenterades i höstas förelogs ett vinsttak på sju procent. Utredningen har sedan dess varit ute på remiss och regeringen har inte beslutat hur man ska gå vidare.

Inför årets S-kongress, som inleds den 8 april, har S-ledningen genom civilminister Ardalan Shekarabi föreslagit nya riktlinjer. Man skriver att man vill fokusera på att begränsa vinsterna i skolan, medan man inte alls nämner den övriga välfärden.

Men inom S finns det hård kritik mot Löfvens och Shekarabis nya linje och det ser ut att bli en hård strid på kongressen – igen.

Missnöje i Skåne

I Skånedistriktet, det största i partiet, pyr missnöjet. Ordförande Niklas Karlsson har sagt att begränsningarna ska gälla alla delar av välfärden. Och Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö och suppleant i partistyrelsen, säger samma sak.

Han tycker att det som Reepalus utredning föreslår, med en generell begränsning i alla sektorer, är utmärkt.

– Jag tycker att man ska lägga fram den på riksdagens bord och votera. Förlorar vi den voteringen får vi gå till val på det.

Det finns i dag en majoritet i riksdagen mot vinstbegränsningar i välfärden. Men enligt Schönström är det inget partiet ska ta hänsyn till i dagsläget.

– Ibland kan det vara väldigt bra med tydliga ideologiska konflikter. Vi har en väldigt tydlig hållning och vi har varit väldigt tydliga i partistyrelsen. Vi ska inte börja svaja på det nu, det blir en jättemärklig diskussion om vi kan acceptera att det profiteras på våra äldre och sjuka, men att man inte får göra det på våra skolbarn.

Han menar dessutom att partistyrelsen inte beslutat om det som Shekarabi sagt.

– I riktlinjerna till kongressen nämner man vinsterna i skolan, men man prioriterar inte det framför annat. Parallellt med dem måste man läsa utlåtandet till alla de motioner som har kommit in. Där är partistyrelsen väldigt tydlig med att vinstjakten ska stoppas. Stefan Löfven har varit väldigt tydlig till partistyrelsen och till allmänheten att vinstjakten ska stoppas i alla sektorer.

”Lika relevant i hela välfärden”

Ilan de Basso, kommuanlråd (S) i Jönköping och ledamot i partistyrelsen, är inte lika kritisk. Men även han menar att man måste titta på hela välfärdssektorn när man pratar vinstbegränsningar.

– Just skolan har varit särskilt uppmärksammat, där har privatiseringarna pågått längst. Men jag tycker att det är viktigt att ta med sig erfarenheter därifrån till vården och omsorgen. Det är lika relevant där. Jag har inte hört Shekarabis förslag men jag kan tycka att utifrån det beslut vi fattat på kongressen 2013 så gäller det hela välfärden, säger han.

Samtidigt har också en lång rad S-politiker sagt att de inte alls vill ha något vinsttak. En av dem är Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping. Han tycker att Shekarabi har helt rätt.

– I Norrköping har vi formulerat ett gemensamt remissvar till Reepalus utredning som i stor utsträckning liknar det som Shekarabi talar om, nämligen att det är i skolan som situationen är som mest alarmistisk.

Eftersom det finns en majoritet mot vinstbegränsningar i riksdagen menar Stjernkvist att det enda rimliga är att försöka nå en överenskommelse över blockgränsen. Han tror att det är kring skolan man kan lyckas.

– Vi måste åstadkomma förändring nu. Därför är det viktigt att vi på kongressen formulerar oss på ett sätt så att vi inte blockerar möjliga kompromisser.

Stjernkvist är bekymrad inför S-kongressen.

– Det som gör mig orolig är att jag nu, när vi bör anstränga oss ännu mer för att nå kompromisser, hör många i mitt eget parti snarare bli än mer stridslystna och konfliktsugna. Vi behöver konkreta resultat, inte glödande retorik.

Publicerad: